Цената на iPhone и видеоконзолите ще се увеличи

Цената на iPhone и видеоконзолите ще се увеличи Снимка: pixabay

Недостигът на полупроводници се оказва сериозна пречка, за да се отговори адекватно на засиленото търсене

Конзолите от последно поколение PS5 и Xbox Series X бяха изчерпани на пазара още през декември миналата година, припомня La Presse. И ситуацията няма да се подобри скоро. Освен това цената им, като и тази на iPhone, се очаква да се повиши през тази година поради недостиг на полупроводници. Липсата на тези важни компоненти е предизвикана от три съществени фактора: бума в търсенето на електроника, затруднените доставки заради пандемията и търговската война, предупреждават експерти.

По време на локдауните през отминалата година потребителите се хвърлиха да купуват компютри, таблети или конзоли. Междувременно обаче технологичният гигант Huawei, опасявайки се от влошаващата се търговска война между Китай и САЩ, се запаси с големи количества полупроводници, увеличавайки натиска върху веригите на доставки.

Напрежението на пазара стана очевидно, когато и производителите на автомобили, опитвайки се да се снабдят с полупроводници, осъзнаха, че производителите дават приоритет на електрониката. Автомобилната индустрия е най-видимата жертва на недостига на чипове досега, като гиганти като Ford и Volkswagen бяха принудени да намалят производството си, но и други сектори се оказаха засегнати.

Доставките на някои модели iPhone 12 са ограничени поради липса на компоненти, според Bloomberg. При Sony PlayStation 5 и най-новата конзола на Microsoft XboX пък проблем е дефицитът на определени чипове.

Няколко производители на полупроводници, като американския гигант Qualcomm и неговия конкурент AMD, предупреждават за нарастващата криза. Веригата за доставка на полупроводници е сложна. В по-голямата си част те се произвеждат от азиатски подизпълнители, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) или южнокорейската Samsung.

Производителите също имат затруднения да отговорят на търсенето от различни сектори, тъй като промяната в режима на производство при тях може да отнеме месеци. Тайван, където са едни от най-модерните леярни за полупроводници, се оказа под натиска на автомобилните компании и правителствата.

Пускането на 5G мрежата влоши още повече нещата, тъй като се нуждае от голям брой чипове за новото поколение мобилни телефони, безжична инфраструктура и друго оборудване, според GlobalFoundries, производител на полупроводници, чието седалище е в САЩ, а фабриките му са базирани в Сингапур.

„Полупроводниците са в основата на световната икономика“, се казва в изявление на GlobalFoundries, която призовава правителствата да инвестират повече в това производство и „да помогнат за преодоляване на голямата разлика между търсенето и предлагането“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: