Автопроизводители съкращават производството поради дефицит на чипове

Автопроизводители съкращават производството поради дефицит на чипове Снимка: pixabay

Недостигът на чипове за автомобилната индустрия може да доведе до намаляване на производството и спиране на някои заводи на Renault, заяви изпълнителният директор на корпорацията Лука де Мео, пише Блумбърг

Де Мео заяви, че пикът на глобалния недостиг на полупроводникови устройства, използвани в автомобилната индустрия, ще настъпи през второто тримесечие на 2021 година. Той добави, че през този период Renault ще трябва да намали планирания обем на производството си със 100 хиляди автомобила.

Световните автопроизводители започнаха да намаляват производството поради недостиг на чипове от началото на 2021 година. Американската консултантска компания AlixPartners заяви, че общите загуби на всички автомобилни производители от недостига на чипове ще възлязат на около 61 милиарда долара.

През февруари ръководителят на Федерацията на производителите на автомобилно оборудване FIEV Клод Чам заяви, че общият спад в обема на производството на автомобилните компании през първото тримесечие на 2021 г. ще бъде от 650 хиляди до един милион превозни средства.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: