Търсят се „ловци на чудовища“ в ново преследване на митичния звяр от Лох Нес

Търсят се „ловци на чудовища“ в ново преследване на митичния звяр от Лох Нес

"Надяваме се да вдъхновим ново поколение ентусиасти по Лох Нес"

Центърът на Лох Нес в Шотландия призовава „начинаещи ловци на чудовища“ и доброволци да се присъединят към начинание, определяно като най-мащабното търсене на чудовището от Лох Нес от 70-те години на миналия век насам.

Атракционният център за посетители обяви, че модерни технологии като дронове, които произвеждат топлинни изображения на езерото, ще „претърсват водите по начин, който никога не е бил прилаган досега“.

Новото търсене на легендарната „Неси“ в повърхностни води, планирано за уикенда на 26 и 27 август, се смята за най-голямото по рода си, откакто Бюрото за разследване на Лох Нес изследва езерото за признаци за митичния звяр през 1972 г.

Центърът на Лох Нес се намира в стария хотел Drumnadrochit, където през 1933 г. мениджърът Олди Макай съобщава, че е забелязал „воден звяр“ в езерото – най-големият сладководен басейн по обем в Обединеното кралство и един от най-дълбоките.

Историята постави началото на трайно световно очарование за намирането на неуловимото чудовище, пораждайки измами и стотици разкази на очевидци. През годините са представени множество теории или обяснения, включително, че създанието може да е било плезиозавър, праисторическо морско влечуго, гигантска змиорка или дори плуващи циркови слонове. Центърът в Лох Нес казва, че неговият екип ще разположи дронове, оборудвани с инфрачервени камери, за да могат да създават топлинни изображения на водата от въздуха. Ще се използва и хидрофон за засичане на акустични сигнали под водата.

Доброволците ще бъдат помолени да следят за всякакви пробиви или други движения във водата, с напътствия от експерти за какво да внимават и как да записват откритията си.

„Надяваме се да вдъхновим ново поколение ентусиасти по Лох Нес“, казва Алън Маккена от Loch Ness Exploration – доброволен изследователски екип, който участва в предстоящото търсене.

„Като се присъедините към това мащабно повърхностно наблюдение, ще имате реална възможност лично да допринесете за тази завладяваща мистерия, която плени толкова много хора от цял свят“, добавя той. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: