През 2023 г. "жаждата за петрол ще бъде трудна за утоляване"

През 2023 г. "жаждата за петрол ще бъде трудна за утоляване" Снимка: https://pixabay.com/

Назряващата криза показва, че дори светът да продължи да усвоява по-чистите енергийни източници с още по-големи темпове, „жаждата за петрол ще бъде трудна за утоляване“

Докато намаляването на предложенията беше благодат за производителите на суров петрол и техните инвеститори, това вреди на потребителите и усложнява усилията на централните банки да ограничат инфлацията, пише Bloomberg.

Международната икономическа агенция (МАЕ) заяви, че потреблението на петрол ще достигне рекордно ниво през 2023 г., тъй като предлагането не е в крак с търсенето на фона на инвазията в Украйна, забавяне на производството от шисти в САЩ и недостатъчни инвестиции в производството.

Цената на петрола се очаква да се повиши до 100 долара за барел през четвъртото тримесечие на 2023 г., тъй като глобалните запаси се свиват и паричното предлагане се стабилизира, казва Джеф Къри, ръководител на проучванията на суровините в Goldman Sachs в интервю за Bloomberg TV на 1 март.
 

„Напълно съм уверен, че ще видим нов скок на цените през следващите 12 до 18 месеца“, каза той.

Това ще бъде повлияно от премахването на стриктната политика на Китай срещу COVID-19 и възобновяването на пълноценната работа в страната и очакваното претоварване на глобалния свободен производствен капацитет, каза той.
 

Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насър каза в интервю, че „търсенето от Китай [на петрол] е много високо“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: