Налице е риск от глобален недостиг на дървени палети в търговията

Налице е риск от глобален недостиг на дървени палети в търговията Снимка: pixabay

В условията на пандемия цената на дървесината се е увеличила. Това води и до скок в цената на палетите, чиято роля при транспортирането на стоки е значима

Транспортните палети са незабележимият, но важен елемент при превоза на товари. Те стават все по-скъпи поради недостига на дървесина, който в момента засяга много сектори на икономиката, отбелязва Bloomberg. Цената на дървения палет, която през 2020 г. е варирала между 9 и 12 долара, през 2021 г. надвишава 15 долара.

Дървесината, използвана за направата на палети, е с по-ниско качество в сравнение с дървения материал, използван на строителните обекти, но и при двата материала се наблюдава повишение на цените. Зад това увеличение се крият няколко фактора: на първо място, веригите за доставки бяха нарушени заради здравната криза. Внезапното рестартиране на икономическата активност доведе до скок в търсенето и следователно до покачване на цените.

От друга страна, налице е и проблемът с недостига на работна ръка. Обработката на дървения материал за палети е трудна, а в момента предлагането едва успява да отговори на търсенето, по думите на Хау Уолъс, директор на PalletOne, предприятие за производство на палети.

В момента в света се използват 5 милиарда транспортни палети. 2 милиарда от тях са в САЩ, като 90% от тях са изработени от дърво. От останалите 10% между 5% и 6% са пластмасови. Те са по-леки и като цяло са по-здрави, но и около три пъти по-скъпи.

Пластмасовите модели са по-лесни за дезинфекция, което е важен момент в условията на пандемия. При тях също търсенето надвишава производствения капацитет. Освен това заради ценовата бариера преминаването към пластмасата за много компании е трудно.

Затова търсенето на дървени палети не се очаква да намалее през следващите месеци, още повече че ваксинационните кампании по света подклаждат надеждите за икономическо възстановяване и ускоряване на световната търговия. Според Маршал Уайт, професор от Университета на Вирджиния, дървените палети ще продължат да доминират на пазара, отбелязва Le Figaro.