Налице е риск от глобален недостиг на дървени палети в търговията

Налице е риск от глобален недостиг на дървени палети в търговията Снимка: pixabay

В условията на пандемия цената на дървесината се е увеличила. Това води и до скок в цената на палетите, чиято роля при транспортирането на стоки е значима

Транспортните палети са незабележимият, но важен елемент при превоза на товари. Те стават все по-скъпи поради недостига на дървесина, който в момента засяга много сектори на икономиката, отбелязва Bloomberg. Цената на дървения палет, която през 2020 г. е варирала между 9 и 12 долара, през 2021 г. надвишава 15 долара.

Дървесината, използвана за направата на палети, е с по-ниско качество в сравнение с дървения материал, използван на строителните обекти, но и при двата материала се наблюдава повишение на цените. Зад това увеличение се крият няколко фактора: на първо място, веригите за доставки бяха нарушени заради здравната криза. Внезапното рестартиране на икономическата активност доведе до скок в търсенето и следователно до покачване на цените.

От друга страна, налице е и проблемът с недостига на работна ръка. Обработката на дървения материал за палети е трудна, а в момента предлагането едва успява да отговори на търсенето, по думите на Хау Уолъс, директор на PalletOne, предприятие за производство на палети.

В момента в света се използват 5 милиарда транспортни палети. 2 милиарда от тях са в САЩ, като 90% от тях са изработени от дърво. От останалите 10% между 5% и 6% са пластмасови. Те са по-леки и като цяло са по-здрави, но и около три пъти по-скъпи.

Пластмасовите модели са по-лесни за дезинфекция, което е важен момент в условията на пандемия. При тях също търсенето надвишава производствения капацитет. Освен това заради ценовата бариера преминаването към пластмасата за много компании е трудно.

Затова търсенето на дървени палети не се очаква да намалее през следващите месеци, още повече че ваксинационните кампании по света подклаждат надеждите за икономическо възстановяване и ускоряване на световната търговия. Според Маршал Уайт, професор от Университета на Вирджиния, дървените палети ще продължат да доминират на пазара, отбелязва Le Figaro.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: