Имунитетът към COVID-19 се запазва поне осем месеца

Имунитетът към COVID-19 се запазва поне осем месеца Снимка: pixabay

У тези, които са преболедували коронавирус, за дълго се запазва имунитет към него, съобщава Euronews

Това обнадеждаващо заключение е направено в Медицинския университет в Инсбрук.

През април и ноември са били изследвани жителите на австрийския ски курорт Ишгъл, един от епицентровете на инфекцията в Европа. Осем месеца по-късно повечето хора остават невъзприемчиви към вируса.

Вегенер Борена, ръководител на изследването: „Използвахме няколко различни процедури за изследване на антитела, за да получим възможно най-надеждни резултати. Оказа се, че при 90% от хората, участвали в първото изследване и дошли за второ, антителата се запазват. Също така открихме, че у 70% от респондентите, които сме тествали за клетъчен имунитет, все още има клетъчна активност. "

Въз основа на получените данни екипът от учени смята, че формирането на колективен имунитет и връщането към предишния начин на живот не е толкова далече, както казват скептиците. Вярно, не без резерви.

Доротея фон Лаер, директор на Института по вирусология (Медицински университет в Инсбрук): „Със социално дистанциране, с някои мерки, които не вредят на човека, и с ваксинация на 40-50% от населението, е възможно да се върнем към някакъв вид нормален ежедневен живот. "

Това се потвърждава и от факта, че в сравнение с други австрийски райони, в Ишгъл втората вълна на заразяване не е била толкова силна.

Поради обхвата на толкова дълъг период - осем месеца, авторите наричат ​​своето изследване най-голямото от тези, посветени на изследването на антитела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: