Nvidia се превърна в звездата на фондовия пазар

Nvidia се превърна в звездата на фондовия пазар

Акциите на компанията скочиха с 27% за ден- тя продава "правилните кирки и лопати"

 Nvidia се превърна в звезда на фондовия пазар, тъй като нейните акции скочиха с 27% за ден след многообещаващ тримесечен отчет.

Капитализацията на компанията се доближи до 1 трилион долара - граница, над която се намират само Apple, Microsoft, Google и Amazon.


    Причината за успеха на Nvidia се крие в „състезанието с ИИ“ – ускорителите на компанията (предимно H100) се използват от генеративни ИИ системи и търсенето им расте с безпрецедентни темпове. Анализаторите очакват благоприятната за Nvidia среда да продължи още няколко тримесечия.

    Продажбите на направлението, отговарящо за изчислителните ускорители, през последното тримесечие достигнаха рекордните $4,28 милиарда (+14% на годишна база), осигурявайки 60% от общите приходи на компанията.


    Общите приходи на Nvidia през последното тримесечие бяха 7,19 милиарда долара (-13% на годишна база), но прогнозата е забележителна – компанията оцени предстоящите приходи през текущото тримесечие на 11 милиарда долара, което сериозно надхвърли всички минали резултати и пазарни очаквания.

    Описвайки ситуацията, анализаторите от Susquehanna посочиха в скорошен доклад: „Наближава ни нова златна треска и Nvidia продава всички кирки и лопати, от които се нуждаем.“

    В същото време игралният бизнес на Nvidia продължава да бележи спад. Той донесе 2,24 милиарда долара (-38% на годишна база).

Компанията се позовава на неблагоприятната макроикономическа ситуация и презапасяването на партньорските складове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: