Преход към иновации, зелен дневен ред и дигитална трансформация

Преход  към иновации, зелен дневен ред и дигитална трансформация Снимка: mtitc.government.bg

Министър Желязков: За месец изградихме основните модули на здравно-информационна система, за която се говори от години

Пандемията може да се разглежда и като възможност, не само проблем – пример за това е, че за месец бяха изградени основните модули на здравно-информационна система, за която от толкова години се говори и която ни дава съвсем друг подход към здравната система. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на международен видеоконферентен форум, организиран от световното икономическо издание The Economist. Тема на дискусиите бе Европейският фонд за възстановяване и преходът към иновации, зелен дневен ред и дигитална трансформация, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Страната се стреми да постигне европейските стратегически цели, включително за 5G градове, добави министърът.  По думите му петото поколение технологии ще създаде нови възможности за дистанционно обучение и работа. „5G мрежите ще осигурят сигурен достъп до облачно съдържание, бизнес приложения, телемедицина“, каза още Росен Желязков.

Като една от важните стъпки за осигуряването на транспортна свързаност министърът очерта изграждането на участъци от Лъч 3 на метрото в София. Необходимите средства са 762,9 млн. лева, като 360 млн. лева от тях са от Фонда за устойчивост и възстановяване.

„Друг важен проект е обновяването на подвижния състав за градски и междуградски транспорт „Зелена мобилност”, който е на стойност 100 млн. лева. Модернизацията на ключови железопътни гарови комплекси като Мездра и Червен бряг и изграждането на Интермодален терминал в Горна Оряховица също ще допринесат за градското развитие“, каза в заключение Росен Желязков.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: