Европейският съюз започва програма за изследване на COVID мутации

Европейският съюз започва програма за изследване на COVID мутации

„HERA incubator” ще обедини здравни власти и лаборатории


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в интервю за френското издание Les Echos, че Европейският съюз ще стартира нова програма за изследване на мутации на коронавируса в опит да се подготви за следващото поколение ваксини. Новата програма, наречена „HERA incubator”, ще се фокусира върху изследване на мутациите на коронавируса и ще обедини здравни власти и лаборатории. Програмата ще има собствено финансиране, каза още тя.  

През 2020 г. Европейската комисия е инвестирала 469 милиона евро в 105 изследователски проекта за COVID-19. Най-голям дял от тях се пада на 45 клинични изпитвания, финансирани със  118,9 милиона евро, според последните данни. Това съобщава проучване на sciencebusiness.net. Със 108,2 милиона евро са били финансирани четири проекта за ваксини. 28 проекта на стойност 53,4 милиона евро са насочени към повишаване на устойчивостта на здравната система, а други 27 проекта на стойност 88,3 милиона евро са били фокусирани към  управлението и готовността в кризисни ситуации. 

Изследователските проекти, съсредоточени към анализ на биологията на вируса SARS-CoV-2, са получили 38,2 милиона евро. Безвъзмездни средства на стойност 171,6 милиона евро са отпуснати за по-малки проекти чрез Европейския съвет за иновации и Европейския институт за иновации и технологии.  

„Към момента успоредно с усилията, полагани по настоящите ваксини, трябва да помогнем на индустриалните компании да развият производствени мощности за ваксини от второ поколение“, каза Фон дер Лайен, като подчерта, че блокът си е научил уроците след критиките по отношение на мудното начало на ваксинационните кампании в страните от ЕС в сравнение с Великобритания и САЩ. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: