От началото на годината са сертифицирани инвестиции за близо 50 млн. лв.

От началото на годината са сертифицирани инвестиции за близо 50 млн. лв. Снимка: offnews.bg

От началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани 4 проекта (клас А) с общ размер на планираните инвестиции близо 50 млн. лв. и близо 400 нови работни места

Това се съобщава в Доклад за напредъка по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката, за преодоляване на негативните ефекти от пандемията върху българската икономика за периода от 29 януари до 12 февруари 2021 г.

И четирите проекта са извън столицата, три са в преработващата промишленост, а един е във високотехнологични/базирани на знания услуги. Работи се по нови инвестиционни проекти, предстои сертифицирането на три от тях с общ обем на планираните инвестиции 127,03 млн. лв. и 116 нови работни места.

През 2020 г. по ЗНИ са сертифицирани общо 34 проекта, с планиран обем на инвестициите над 1 009 млн. лв. (най-висок за последните шест години) и 4 351 нови работни места. От тези проекти 17 са във високотехнологични производства и услуги. За сравнение през 2019 г. са сертифицирани 31 проекта (12 от тях във високотехнологични производства и услуги) с планиран обем на инвестициите 420.5 млн. лв. и 2 911 нови работни места.

Оказва се подкрепа на инвеститори, които имат нужда от съдействие, във връзка с изпълнение на сертифицирани проекти. Осъществяват се консултации и координиране с други ведомства на действия в подкрепа и на потенциални инвеститори, както и на компании, които желаят да разширят дейността си.

Във връзка с ограниченията за влизане в страната в условията на пандемия, Министерството на икономиката оказва активно съдействие в подкрепа на бизнеса и изготвя писма за влизане в страната на чужди специалисти за осъществяване на инвестиционни проекти и търговска дейност. Консултирани са и чужди граждани, работещи по инвестиционни проекти, във връзка с пребиваването им в България и изискванията на ЗЧРБ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: