За какво протестират екоактивистите днес

За какво протестират екоактивистите днес

Конкретният повод за недоволството е отпадането на забраната за строежи в защитена зона "Камчия"

Протест под надслов „Долу ръцете от българската природа“ събра отново екоактивисти пред сградата на Министерския съвет в столицата, съобщава БНР. Конкретният повод за недоволството е отпадането на забраната за строежи в защитена зона "Камчия", която е най-големият дюнен комплекс у нас. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайното решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на "Камчийски пясъци". 

Казусът 
Най-големият дюнен комплекс по Българското Черноморие е заплашен от унищожаване след закриване на защитената местност „Камчийски пясъци“ от Върховния административен съд по молба на частна фирма, заменила след това всички дюни в района на цена от 0,13 стотинки/м2. Впоследствие с решение на Министерския съвет заменените имоти са преобразувани от земеделска земя и гори в урбанизирани земи с незаконен ПУП. Чрез различни схеми над 7 хил. декара край най-дългия плаж в България са се озовали у 5 свързани една с друга фирми, а общата стойност на заграбеното възлиза на над 700 млн. лева. "Не е ясно точно кой стои зад фиктивните фирми, но е вън от съмнение, че става дума за много влиятелен и богат човек, след като с поредица от действия държавните институции са позволили в негови ръце да попаднат над 6 километра от българското крайбрежие", казват от "Зелени закони". Активистите припомнят също, че за заменките няма нито един наказан служител или бенефициент, въпреки обещанията на премиера Борисов от август 2009 г., когато за първи път зае поста. 

Исканията на протестиращите
- Правителството да отмени заменките в района на "Камчийски пясъци" и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. 
- Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението на урбанизираните терени в горски и земеделски фонд.
- Същият да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.
- В Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие. 
- Да бъдат запазени незастроените места по българското Черноморие чрез въвеждане на зони със специална устройствена защита и забрана на строителство в тях. 

Природозащитниците настояват за връщане на статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, като отбелязват, че за почти 11 години управление правителството на Бойко Борисов не е направило нищо по въпроса. "Специално за "Камчийски пясъци" заменките трябва да се развалят на основание, че морският бряг и дюните са изключителна държавна собственост. Нека заменителите да получат обратно евтините си гори в Западна и Централна България, а "Камчийски пясъци" отново да стане държавна", отбелязват те. 

Едва 4 са развалените заменки от общо 132, датиращи още от времето на кабинетите "Сакскобурготски" и "Станишев", подобни на казуса "Камчийски пясъци", и то по инициатива на собствениците им, а не на държавата, отбелязва за БНР Иван Радев от „Зелени закони”.  

Организаторите на протеста напомнят, че казусът с "Камчийски пясъци" е един от многото проекти за строителство на черноморското крайбрежие, за които управляващите обявиха, че ще въведат мораториум, след серия протести в над 15 града през юли 2020 г. Затова и исканията на протеста засягат презастрояването на морския бряг изобщо и включват и искане обещанието за мораториум да бъде изпълнено, както и да се спрат скандалните строежи от миналата година край Алепу и Синеморец. 

Никой не чу властта да казва, че в защитената зона "Камчия" те наистина ще спрат строителството“, каза пред БНР Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“, като отбеляза, че „Камчийски пясъци" са най-дивата част от нашето крайбрежие.

Не само в "Камчийски пясъци", а навсякъде в тези зони би трябвало да не може да се строи един километър навътре към сушата. Едното нещо, за което настояваме, е сега да спрат заменките в района, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна, но никой не предприема действия тя да стане държавна. Вече има дори стартирани процедури в Европейската комисия и едната от тях е за тези заповеди за строежи“, каза още Ковачев и допълни, че протестите ще продължат, защото „българите не искат да видят страната си съсипана“. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: