Кой ще спечели най-много от британския офшорен вятър

Кой ще спечели най-много от британския офшорен вятър

Crown Estate, собственост на британския монарх, може да донесе 12 милиарда долара през следващите 10 години

Изглежда най-големият печаливш от британските офшорни вятърни проекти, ще бъде кралица Елизабет II. Това съобщава агенция MarketWatch. Отдаването под наем на офшорни води на BP (бившата British Petroleum), на френската Total и други, ще донесе милиарди долари на Министерството на финансите на Обединеното кралство, както и на мениджърът на собстеността на кралицата. 

Компанията Crown Estate, собственост на управляващия монарх на Обединеното кралство, обхваща милиони акра земя, включително бряг и морско дъно около Великобритания. В понеделник компанията обяви, че на търг е избрала купувачи на права за разработване на шест офшорни вятърни проекта. Компаниите, избрани като предпочитани получатели на подобен лизинг, са BP, която се присъедини към германската компания EnBW за разработване на два лизингови договора, съвместното предприятие между френската петролна компания Total и инвестиционната банка Macquarie’s Green Investment Group, както и гигантът за устойчива енергия RWE Renewables. BP обяви, че се очаква проектите да заработят след седем години.

В момента годишните печалби от холдинга Crown Estate се предоставят на държавното министерство на финансите и след това 25% от тях се изплащат на кралското семейство под формата на суверенна субсидия. Докато земята е собственост на кралицата, тя не може да бъде продадена и се управлява от независим съвет. През следващата година предстои тези правила да бъдат преразгледани, но дотогава се очаква Crown Estate да спечели първоначално 879 милиона британски лири от опционни депозити за правото да се ползва зона на морското дъно за целите на вятърната енергия.  

Холдингът ще събира от лизингополучателите такава сума всяка година през следващите 10 години, което може да донесе допълнителни 8,8 милиарда британски лири на Crown Estate (над 12 млрд. щатски долара). Съответно, 25% от тази сума ще бъдат предоставени на кралското семейство.  

Ан-Мари Тревелян, министър на енергетиката на Обединеното кралство, заяви, че "енергията, доставена от новите офшорни вятърни проекти в последния лизинг на Crown Estate, ще помогне за захранването на седем милиона жилища, прокарвайки нашите ангажименти за премахване на приноса на Обединеното кралство за въглеродните емисии до 2050 г., създавайки хиляди нови работни места и гарантирайки, че Великобритания ще се превърне отново в по-екологична държава". 

Обединеното кралство е най-големият офшорен пазар на вятър в света. Развитието на вятърни централи в крайбрежните води на Великобритания е неразделна част от плана за „зелена индустриална революция“ на премиера Борис Джонсън, който заяви, че иска да превърне Обединеното кралство в „Саудитска Арабия“ на вятърната енергия. Британското правителство планира да създаде десетки хиляди работни места в процеса на превръщането на страната във въглеродно неутрална зона до 2050 г. Дръзката нова визия на Борис Джонсън за офшорна вятърна енергия, която до 2030 г. да захранва всеки дом във Великобритания, ще изисква почти 50 млрд. паунда инвестиции, отбелязва The Guardian. 

Предстои оценка за въздействие върху околната среда, преди Crown Estate най-накрая да отдаде правата за експлоатация на морското дъно за изграждането на платформи за вятърни турбини.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: