Погребението на кралицата заплашва Великобритания с изостряне на икономическата криза

Погребението на кралицата заплашва Великобритания с изостряне на икономическата криза Снимка: РИА Новости

Market Watch: погребението на кралица Елизабет ІІ заплашва Великобритания с влошаване на икономическата криза

Неработните дни, обявени във връзка с погребението на британската кралица Елизабет ІІ, могат да изострят икономическата криза в страната, предава изданието Market Watch.

Отбелязва се, че в деня на погребението на 19 септември, повечето фирми, банки и държавни учрежденияще бъдат затворени. Това може да удари още по-силно върху БВП на Обединеното кралство, който вече се е свил с 0,1% през второто тримесечие поради честването на платинения юбилей на кралицата.

На влошаването на икономическата ситуация, според главния икономист на компанията Investec Филип шоу, може да повлияе и траурното настроение на нацията, което ще съкрати разходите за потребление, освен това най-големите вериги супермаркети ще прекратят работа за няколко часа в деня на погребението.

По-рано Банката на Англия повиши основния лихвен процент с рекордните от 1995 г. насам 50 базисни пункта до 1,75%, от 1,25% годишно. Сега процентът е на най-високото си ниво от декември 2008 г., когато беше 2%. Банката прогнозира, че икономиката на Обединеното Кралство ще влезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година. 

Годишната инфлация във Великобритания през юли се ускори до рекордните от 1982 г. насам 10,1%, от 9,4% месец по-рано.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: