Цените на суровините достигат най-високите си нива от шест години насам

Цените на суровините достигат най-високите си нива от шест години насам

Очаква се всички суровини да поскъпнат още до края на годината

Краят на пандемията може да донесе бум на потреблението, прогнозира Bloomberg. „От страна на потребителите има огромно количество задържано търсене. Виждаме скок на пазара във всички аспекти - и в пътуването, и в потреблението на стоки, услуги и енергия“, казва Дъг Кинг, ръководител на Merchant Commodity Fund.  Цeнитe нa cypoвинитe пpeминaвaт пpeз paли oт мapт нacaм, пoвишaвaйĸи ce дo нaй-виcoĸoтo cи нивo oт пoвeчe oт шecт гoдини нacaм. Πocĸъпвa вcичĸo - oт жeлязнa pyдa, дo coя, мeд и цapeвицa. Gоldmаn Ѕасhѕ Grоuр, Ваnk оf Аmеrіса Соrр. и Оѕрrаіе Маnаgеmеnt LLС ca cpeд инcтитyциитe, ĸoитo oдoбpявaт cypoвинитe ĸaтo инвecтиция и пpoгнoзиpaт oщe пo-гoлямo поĸaчвaнe нa пaзapнитe им cтoйнocти.  

Спopeд мнoгo aнaлизaтopи, нacтoящaтa 2021 мoжe дa e гoдинaтa, в ĸoятo нaиcтинa зaпoчвa дa ce пpoявявa тpaйният pъcт в цeнитe. Прогнозите са за ръст на цените във всички сектори - ще поскъпнат и "твърдите", и "меките" суровини. Петролът и златото няма да са изключение от общата тенденция. 

"Резкият скок в сегашните ценови равнища на суровините има аналог с 2012-2013 г., но котировките в момента значително надминават цените тогава", коментира Васил Симов, директор на Софийска стокова борса за Bloomberg.  "Факторите са много, но най-отличителните са нарастващото потребление, което изпреварва в пъти повече производството; чисто спекулативният елемент от страна на инвестиционните фондове, насочващи средства най-вече във фючърсни операции с пшеница, които се отразяват върху ръста на спот цените за сметка на фючърсните; и не на последно място - пазарното стъписване, причинено от пандемията", каза още той. 

Симов припомни, че на 15 февруари се очаква да влезе в сила решението на Руската федерация да ограничи износа си на зърнени култури и да въведе експортни такси. Според него,  ходът няма как да не повлияе на световното търсене и предлагане на зърнени култури, тъй като износът на Русия, Украйна и отчасти Казахстан през Черно море е с експортен потенциал от около 70 - 80 млн. тона. Експортните такси ще намалят световното предлагане, но търсенето ще остане на същото ниво, което от своя страна ще повлие на цените. "Вижда се, че на всички по-големи пазари за пшеница като САЩ, Германия и Франция, но най-вече в нашия регион Русия, Украйна и България се отчита ръст на цените в едногодишен мащаб", каза Симов. Той допълни, че тази култура се използва и като инвестиционно средство под формата на чисто спекулативни фючърсни операции.  

"Производството на царевица надвишава това на пшеницата с около 20% - 25% в световен мащаб и САЩ формират пазара на тази кулутура - каквато е тенденицата там, такава е и в Европа. Царевицата винаги е била с около 5% - 10% по-евтина от пшеницата като правило, но през последните няколко месеца цената на царевицата се стремеше да достигне тази на пшеницата поради засиленото ѝ търсене най-вече за фураж, но и като базова суровина за спиртната, месопреработвателната и млекопреработвателната индустрии", коментира директорът на Софийска стокова борса. "След средата на миналата година започва стремглавото покачване на цената на царевицата в САЩ и се отбелязва ръст от 37%, което тревожи борсовите анализатори и специалисти", каза още Симов.  

Суровото слънчогледово олио е най-поскъпналата стока за 2020 г. на борсата в Ротердам. 
"Не спира възходящата тенденция на пазара на тази суровина. Последните котировки са 1300 долара за тон, а стартирахме 2020 г. с малко под 800 долара за тон. С други думи -  60-процетно увеличение на цената", съобщи още той. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: