Актуална информация за епидемичната обстановка на 30.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 30.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Чехия ограничи достъпа до страната за чужденци поради пандемията. В страната могат да влизат само чужденци, които учат, работят или имат разрешение за пребиваване в Чешката република. Ограничението ще важи до средата на февруари.

Еврокомисията (ЕК) отстъпи в спора с Лондон и се отказа от забраната за доставки на ковид-ваксини за Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Това става ясно от изявление на ЕК, разпространено късно вечерта в петък. Забраната целеше надзор върху износа на ваксините извън общността в момент, когато ЕС изпитва недостиг от тях.

Франция отново затваря границите си: от неделя ще бъде забранено напускането и пристигането на хора извън съюза, освен в специални случаи. Работата на всички търговски центрове и големите магазини е спряна, в останалите отново се въвеждат ограничения за максималния брой клиенти, които могат да бъдат вътре едновременно, пише Euronews.

От Париж заявиха, че статистиката не е толкова лоша, но разпространението на нови щамове предизвиква сериозно безпокойство. Според министрите ограничителните мерки ще позволят засега да се избегне ново затваряне.

Във Великобритания в петък въведоха нови глоби за участие в домашни партита: 800 британски лири за събирания на повече от 15 души. Освен това за всяко повторно нарушение глобата ще бъде удвоена.

В Германия федералното правителство се съгласи да ограничи влизането на хора от Бразилия, Обединеното кралство, Ирландия, Португалия и Южна Африка: в тези страни са разпространени нови щамове на коронавируса. В Берлин казват, че не искат да развалят статистиката: сега делът на хората, заразени в страната, е 944 души на милион, това е най-ниската цифра от октомври.

Норвегия също така затваря границите си за всеки, който не живее в кралството. Изключения се правят само за медицински специалисти и доставка на стоки.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 100,8 милиона души, от които 2,17 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" над 101,6 милиона души са се заразили в света, над 2,19 милиона са починали.

У нас:

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изплати 29 119 637 лева за подпомагане на автобусните превозвачи, засегнати от последиците на пандемията COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В България има доказани 33 случая на британския вариант на коронавируса, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той обясни, че вече има вътрешно предаване, тъй като са засечени хора, които нямат пътувания във Великобритания през последните месеци. Южноафриканският вариант още не е доказан в България.

В пандемията българите купуват по-скъпи смартфони, компютри, телевизори и бяла техника. Причината обаче не е неочаквано забогатяване, а засилено пазаруване на кредит и онлайн заради изолацията и работа и обучение от дома.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: