Растението, което не се страхува от промените на климата

Растението, което не се страхува от промените на климата Снимка: pixabay

С него се хранят около един милиард души

Въглеродният диоксид ускорява фотосинтезата. Нивата му в атмосферата бързо се увеличават и не е ясно как увеличаването на парниковите газове ще повлияе на флората.

Учени са изследвали този въпрос и са открили растение, което лесно се адаптира към ръста на нивата на въглеродния диоксид в атмосферата.

Екип от Университета на Илинойс и Университета Монаш изследва как кореноплодните култури от маниока се адаптират към количеството въглероден диоксид, очаквано през втората половина на този век, което ще увеличи изменението на климата.

Трябва да се отбележи, че повече от 1 милиард души се хранят с тази кореноплодна култура. Учените отглеждат експериментална реколта в изследователски център на открито, наречен SoyFACE, чрез изкуствено увеличаване на въглеродния диоксид. Тяхната цел е била да разберат как повишаването на CO2 ще повлияе на реколтата от маниока през следващите десетилетия.

В Journal of Experimental Botany учени съобщават за увеличаване на добива от 22% на 39% при седем от осемте сорта маниока.

Всеки сорт, избран за изследването, е „предпочитан от фермера“ в Африка, където маниоката съставлява една четвърт или повече от диетата в няколко страни. За разлика от минали проучвания върху други култури, не е имало намаляване на съдържанието на протеини или азот в листата, които се консумират от хората и добитъка в допълнение към нишестените клубени.

Изследователят от Университета на Илинойс Урсула Руиз Вера събира маниока, което е част от изследване върху фотосинтетичните разлики между сортовете маниока, отглеждани във футуристичен климат в изследователския център SoyFACE.

Изследванията показват, че когато нивата на въглероден диоксид се повишат от 400 ppm до 600 ppm, листата от маниока могат да съхраняват 58% повече вода, отколкото при нормални условия. Това се постига чрез оптимизиране на скоростта на въвеждане на въглерод и отделяне на вода от листата. Естествената способност на маниоката да дава  високи добиви с малко вода я прави основна храна в районите, подложени на суша в Африка на юг от Сахара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: