Темповете на растеж в еврозоната - с по-голямо забавяне от предвиденото

Темповете на растеж в еврозоната - с по-голямо забавяне от предвиденото

Очакванията за 2022 г. са за положителна изненада

Кризата с коронавируса продължава да снижава темповете на растеж на икономиката в еврозоната много повече, отколкото се очакваше. Остават все пак очакванията за догодина, когато растежът може да се окаже над очакванията на икономистите. Причина за този оптимизъм са добрите резултати от процеса на ваксинациите срещу COVID-19. 

Това показват резултатите от последното тримесечно проучване сред водещи външни експерти (SPF - Survey of Professional Forecasters), направено по поръчка на Европейската централна банка.

Засилването на коронавирусната инфекция и свързаните с нея локдауни и ограничения накара анкетираните от ЕЦБ анализатори да снижат осреднената си прогноза за икономическия растеж на еврозоната през 2021 г. до 4,4% от 5,3% предходна прогноза от октомври м.г. Очакванията на БНБ за нарастване на икономическата активност в България са съответно 3,7% през 2021 г. и 3,6% през 2022 г.

В същото време очакванията за икономическия спад през 2020 г. бяха ревизирани слабо във възходяща посока до понижение на БВП на еврозоната със 7,2% вместо със 7,8%.

Заради постоянно нарастващите доставки на ваксина и предстоящата по-мащабна имунизация срещу COVID-19 анализаторите, до които се допитва ЕЦБ, очакват БВП на еврозоната да нарасне през 2022 г. с 3,7% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто. Това предполага, че реалният БВП ще успее да надвиши нивото си от предпандемичната 2019 г. по някое време през 2022 г., след което икономическият растеж ще се забави до 1,9% през 2023 г.

Анкетираните от Европейската централна банка анализатори и икономисти продължават обаче да очакват нарастване на нивото на безработицата през тази година, преди да започне да се понижава през 2022 г. 

Добрата новина все пак е, че има корекция към забавяне темповете на растеж на очакванията за безработицата през целия прогнозен хоризонт.

За настоящата година се очаква повишение на нивото на безработица до 8,9%, след което да се понижи до 8,3% през 2022 г. и до 7,8% през 2023 г.

Инфлацията в еврозоната пък се очаква да достигне 0,9% през тази година, преди да се ускори до 1,3% догодина и до 1,5% през 2023 г.

Тези проучвания са неразделна част от обсъжданията на политиката на ЕЦБ.

На заседанието си в четвъртък, 21 януари, ЕЦБ запази без промяна досегашната стимулираща парична и лихвена политика, но посочи, че има готовност да използва отново всички налични финансови инструменти, ако това се наложи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: