До края на месеца пчелари и фермери се регистрират в ЕПОРДД

До края на месеца пчелари и фермери се регистрират в ЕПОРДД Снимка: pixabay

Пчеларите се надяват, че по-високият контрол с въвеждането на Единната платформа ще се отрази благоприятно на добивите им, които през 2020 г. бяха с около 60-70% по-ниски от обичайните.

Всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, следва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРДД), която е достъпна на страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Регистрацията е безплатна, а срокът за нея изтича на 31 януари.

Още през ноември 2020 г. в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в Наредба 13, с която пчеларите и фермерите се задължиха да се регистрират в платформата. Поради неактивен линк в сайта на БАБХ обаче, регистрацията не беше възможна в продължение на цели два месеца и това породи сериозни опасения сред стопаните, че не по тяхна вина няма да успеят да спазят срока.

Системата ЕПОРДД започва работа от 1 март като има за цел да уведомява за предстоящи третирания на полските култури, скъсявайки дългия и тромав административен процес, който се прилагаше до момента. Така ще се постигне и значително по-голяма ефективност при опазване на пчелните семейства от отравяне. Земеделските стопани ще бъдат длъжни да описват предстоящите си дейности, а пчеларите ще бъдат уведомявани за пръскания с SMS. 

Има промяна и в механизма за уведомяване от страна на пчеларите при установяване на подмор или признаци за отравяне на пчели. Променен е също така и начинът на взимане на проби от пчели и растителност. Това ще се прави вече от членове на комисията, която се сформира при постъпил сигнал за подмор. При наличие на пестицидни остатъци в проби от пчели, анализите на растителните проби ще се извършват за сметка на БАБХ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: