Държавата ще купи един хеликоптер за медицинска евакуация на граждани

Държавата ще купи един хеликоптер за медицинска евакуация на граждани Снимка: МС

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

В хода на заседанието на правителството министър Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочи министър Ангелов.

Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър. 

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: