Американските сили са прихванали пет ракети, изстреляни към летището в Кабул

Американските сили са прихванали пет ракети, изстреляни към летището в Кабул Снимка: ioinewz.com

Белият дом потвърди атаката и информира, че евакуационните действия продължават без прекъсване

Според афганистанския новинарски канал ToloNews  снарядите са изстреляни рано сутринта от кола в северната част на Кабул. Американски служител е информирал CNN, че отбранителната система на летището, което САЩ контролират, е отблъснала поне пет ракети

Няколко снимки в социалните мрежи и местните телевизионни канали, показват щети от експлозиите в жилищни сгради и превозни средства. Засега няма съобщения за ранени или загинали, според ArianaNews.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че „евакуацията продължава” и повтори нареждането на президента Байдън „командвнето да удвои усилията си и приоритетно да направи всичко необходимо за защита на нашите сили на място“.

Днешната атака се случва в момент на максимално напрежение, след като правителството на САЩ предупреди за „достоверни заплахи“ срещу летището, където са съсредоточени американските войски. 

Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи, че в неделя дрон е ударил превозно средство, в което към летището са пътували джихадисти, заподозрени за терористичния удар в четвъртък, който остави над 170 убити, включително деца и 13 американски военнослужещи. 

Вчера ракета, изстреляна от неизвестно място, удари къща в жилищен район, също близо до летището в Кабул. Жертвите са шест, в това число и деца. До момента нито една групировка не е поела отговорност за тази последна терористична атака.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: