Как се променя светът на рекламата след COVID-19

Как се променя светът на рекламата след COVID-19

Първото правило в рекламата е, че рекламата трябва да е видяна от някого, за да има ефект. Самоизолацията промени смисъла на тези правила.

Професорът по маркетинг в Лондонското бизнес училище - Аня Ламбрехт, отбелязва, че един от признаците на криза в рекламната индустрия се набива на очи веднага щом излезем от домовете си.

„Ситуацията се вижда най-добре навън при билбордовете, покрай които никой не минава, и затова и нито една частна компания не рекламира - казва тя. - Затова всички са с реклами на Националната здравна организация (NHS)."

Приходите на телевизиите намаляват и от двете страни на Атлантическия океан. Fox е една от най-засегнатите компании в САЩ.
В Обединеното кралство приходите от реклами на ITV са спаднали с 42% само през април, докато в САЩ Fox са ги свили наполовина. Подобна картина се наблюдава и на други пазари, защото е пълно с продукти, които в момента просто не се продават. 

Да вземем за пример автомобилната индустрия: 

Продажбите във Великобритания през април спаднаха с 97% и са на най-ниско ниво от 1946 г. В САЩ през същия месец спаднаха с почти 50%.
Очевидно е, че рекламата на автомобили е загуба на пари за компаниите, но те все още се рекламират, макар и в по-малка степен - по телевизията, в социалните медии и дори на билбордове.


Това е така, защото рекламната и маркетинговата индустрия притежават слонска памет и се притесняват, че клиентите им нямат такава. Компаниите с брандове, съществуващи от десетилетия и оценени на милиарди, няма да бъдат оставени да умрат в рецесия.
„Брандовете напомнят на хората, че все още съществуват - споделя Андрю Стивън, професор по маркетинг в бизнес училището в Оксфордския университет. - Изследванията показват нови времена на криза и спирането на рекламите само би забавило възстановяването ни от нея.“

„Някои компании винаги ще поддържат реклама, независимо колко зле е ситуацията - споделя още проф. Ламбрехт. - По време на рецесията през 2008 г. Procter и Gamble и други подобни компании поддържаха постоянно реклама. Фирмите се опитват да останат в съзнанието на потребителите, дори ако потребителските разходи спаднат."

Рекламата отдавна се отдалечи от традиционните средства като телевизия, радио и вестници, тъй като маркетолозите осъзнаха, че вече не достигат до целевата си аудитория. Вместо това парите бяха пренасочвани там, където младата аудитория обитава - онлайн пространството и особено в социалните мрежи.

Матео Монтеки, сътрудник по маркетинг в бизнес училището на Кинг, споделя:
„Използването на онлайн и социални медии за предаване на информация, особено на по-младото поколение, беше вече тенденция преди пандемията. Сегашната ситуация просто изостри тази тенденция."

Аня Ламбрехт казва, че британските фирми основно са спрели да рекламират на билбордове, което пък означава, че рекламните ръководители се потят, избирайки къде да похарчат ограничените си бюджети. Не е лесно просто да отидеш онлайн, когато постоянно нови приложения като TikTok се появяват и създават все повече места за харчене на парите от рекламодатели.

От цялата карантина се появи един бонус за маркетолозите. По-старите поколения, изглежда, са използвали самоизолацията, за да увеличат компютърните си познания, и някои вече са редовни потребители на интернет и следователно могат да бъдат обстрелвани по-ефективно с реклами онлайн.

Един от основните недостатъци на тази криза е, че някои отрасли, които са силно зависими от приходите от реклама, са в реална опасност. Приходите на вестниците, например, намаляват драстично.

Матео Монтеки смята, че местната преса е в особено тежка ситуация. „Местните вестници наистина ще пострадат, а някои може и да не оцелеят", казва той.


Тази пандемия и последвалата карантина ще окажат драматични размествания върху всеки аспект на маркетинга и рекламата. Като се започне от тези, които зависят от рекламодателите, като вестници и телевизионни канали, до компаниите, които правят самите реклами.

Не можем да не признаем, че кризата помогна за ускоряването на прехода от рекламата в масовите медии към дигиталните, което означава, че индустрията трябваше да реагира дори по-бързо на променящата се обстановка в пика на икономическата катастрофа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: