Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни

От днес, 23 декември, антигенните тестове за установяване на Covid-19 се приравняват към PCR тестовете. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, положителните резултати ще се отчитат като потвърдени случаи на коронавирус в Единния информационен портал, а пациентите ще подлежат на 14-дневна карантина. 

Бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на Covid-19, което създава допълнителна възможност за лабораторна диагностика на заболяването в страната, съобщават от министерството на здравеопазването. 

Контактните лица на положителните за Covid-19 пациенти, установени с антигенен тест, ще подлежат на 10-дневна карантина. Бързият антигенен тест може да се прилага при болни лица в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус. 

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ. 

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за Covid-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест е необходимо да се проведе изследване по метода PCR. 

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.