Тайланд и Лаос се договориха за отваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове

Тайланд и Лаос се договориха за отваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове Снимка: pixabay.com

Тайланд и Лаос се договориха за предстоящо отваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове, работата им се възобновява през март

Това съобщи изданието Bangkok Post, позовавайки се на прессекретаря на правителството Танакорн Вангбонконгчан.

Решението е взето, след като посланикът на Лаос в Тайланд Сенг Сухативонг беше на "визита на добра воля" при министър-председателя и министър на отбраната генерал Прают Чан Оча по повод 4,5 години от мандата му в Правителствения дом.

Обсъждайки плана на министър-председателя на Лаос Пханкхам Випхаванх да пристигне на официално посещение в Тайланд в средата на тази година, генерал Прают заяви, че това ще бъде една добра възможност за подобряване на отношенията между двете страни до нивото на стратегическо партньорство за осигуряване на растеж и устойчивото развитие.

Посланикът на Лаос благодари на тайландското правителство за помощта по време на наводненията през 2019 г., както и за доставката на медицински консумативи за борба с Covid-19. 

Страните се договориха по всички ключови въпроси, включително и по плана за възобновяване на трансграничните контролно-пропускателни пунктове с цел увеличаване на граничната търговия и стимулиране на икономическото възстановяване.

Генерал Прают призова да бъде разгледана възможността за оптимизиране на митническия процес, както и за коригиране на таксите, събирани в сухопътното пристанище Тханаленг и логистичния парк Виентян, разположени на границата с Нонгкхайем, за да се привлекат повече тайландски инвеститори към използването на жп съобщенията между Лаос и Китай.

Премиерът също така помоли правителството на Лаос да обмисли възможността за развиитето на маршрут R12, свързващ границите на Тайланд, Лаос и Виетнам, което ще бъде от полза за всички местни общности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: