Банките намаляват лихвите по гарантираните от ББР кредити

Банките намаляват лихвите по гарантираните от ББР кредити Снимка: ББР

Очаква се удължаване на срока на всички програми до 30 юни 2021 година

Българската банка за развитие е един от най-активните участници в антикризисните мерки за предотвратяване на негативните ефекти от пандемията COVID-19. По Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията, ББР е сключила гаранционни споразумения за 156 076 250 леваот които над 60% о са договорени. Това отчитат от Министерството на икономиката в доклад за изпълнение на мерките. 

Останалите средства остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Към 4 декември 2020 г. ББР е потвърдила близо 23 хил. броя кредити с общ размер близо 96 млн. лeвa. Средната стойност на одобрените заеми е малко под 4 200 лeвa.

ББР готви проект за удължаването на срока на програмата до 30. 06. 2021 г., както и за адаптирането й към въведените в края наноември временни противоепидемични мерки, чрез които се ограничава дейността в редица сектори на икономиката. Предвижда се да бъде увеличен максималният размер на кредита на едно лице по програмата от 4 500 лв. на 6 900 лв.

По Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро, малки и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация, към 4 декември са подписани финансови споразумения с 8 банки с общ размер на портфейлните гаранции 649 млн. лв. Потвърдените от ББР за финансиране кредити към същата дата са над 1000 с общ размер близо 140 млн. лв., а Европейската комисия даде положително решение за последните промени в програмата.

Мярката за издаваните от ББР портфейлни гаранции вече обхваща и големите предприятия. Срокът за кандидатстване се удължава с половин година. Вече ще могат да се предоставят кредити до 1 млн. лева за МСП и до 2 млн. лева за големи предприятия.

Под гаранционно покритие ще бъдат и отпускани от банките инвестиционни кредити. Освен намалени изисквания за обезпечение, търговските банки ще намаляват и лихвения процент по гарантираните по програмата кредити.

Очаква се включването на нови търговски банки в Програмата.

Идентични са промените и в гаранционната програма за бизнеса, с които се разширява обхватът на правителствената мярка, като се предоставя възможност на повече компании от най-засегнатите от пандемията сектори да се възползват от нея. По този начин ще бъдат подкрепени по-големите местни производители, чийто бизнес осигурява заетост за цели региони в страната.

Приоритет в програмата остава финансирането на МСП като минималната квота ще бъде поне 60% от формираните портфейли от кредити. С още една година ще бъде удължен и срокът на предоставената от ББР гаранция по портфейлите от кредити. Това ще позволи допълнително подобряване на схемите за плащанията по заемите от 5 на 6 години. Програмата е отворена за кандидатстване до 23 юни 2021 г. Всеки момент се очаква и решението на Европейската комисия за окончателно активиране на новите правила.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: