СЗО: Китай да предостави данни за огнищата на детска пневмония

СЗО: Китай да предостави данни за огнищата на детска пневмония Снимка: cidrap.umn.edu

Независими китайски медии съобщават, че педиатричните болници в някои части на страната са препълнени с болни деца

В изявление здравната агенция на ООН настоява Китай и ProMed (глобална система за наблюдение на епидемии) да предоставят повече информация относно съобщенията в медиите за „групи от недиагностицирана пневмония при деца в Северен Китай“. 

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че от октомври северен Китай отчита "увеличение на грипоподобни заболявания" в сравнение със същия период през последните три години. СЗО призовава хората в Китай да спрат разпространението на заразата, предприемайки мерки като ваксиниране, носене на маски и често миене на ръцете.

След изявлението на СЗО, държавната информационна агенция Синхуа днес публикува материал с изавления на служители от Националната здравна комисия, които казват, че обръщат голямо внимание на диагностиката и грижите за деца с респираторни заболявания.

Миналата седмица същата комисия съобщи за увеличение на няколко респираторни заболявания в цялата страна - по-специално грип, Covid, микоплазмена пневмония (честа бактериална инфекция при по-малки деца) и респираторен синцитиален вирус (RSV). Длъжностни лица обясниха нарастването на случаите с премахването на ковид-ограниченията.

Въпреки че съобщения за Китай и вълна от зараза припомня пандемията и може да разтревожи хората, добрата практика е СЗО да поиска яснота. Но докато Пекин не отговори, няма как да се разбере каква е причината за скока на инфекциите. След премахването на пандемичните ограничения и други страни, включително Обединеното кралство и САЩ, отбелязаха подобно интензивно развитие на грипоподобни заболявания, припомня ВВС. 

Според експерти от Института по генетика при Лондонския университетски колеж, дълките локдауни в Китай, по време на пандемията трябва да са намалили „драстично” циркулацията на респираторни вируси, което сега, през първата зима след ковид-ограниченията, се изразява в намален имунитет към ендемичните вируси 

От СЗО казват, че не е ясно дали епидемията от пневмонии и общото увеличение на респираторните инфекции, докладвани от Пекин, са свързани, затова отправиха официално искане за по-подробна информация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: