14 декември е професионален празник на ветеринарите

14 декември е професионален празник на ветеринарите Снимка: pixabay

На днешния ден отбелязваме професионалния празник на всички ветеринарни специалисти

Преди 123 години на днешния ден в България е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с който се поставят основите на създаването на Ветеринарномедицинската служба у нас.

Първи организатори на ветеринарната медицина в България след Освобождението стават ветеринарни лекари от руската армия. Сред тях са Иван Нейман, назначен през 1881 г. за главен ветеринарен лекар на Княжество България, Иван Вознесенски, Ото Калнинг, Карл Рас и други. 

Първата ветеринарно-бактериологична станция у нас отваря врати през 1901 г., а през 1923 г. е открит и Ветеринарномедицинският факултет при Софийския университет. От 1924 г. ветеринарните служби стават държавни. 

След 1944 г. се създават институти по ветеринарно дело. Постигнати са редица успехи в борбата с епизоотиите и паразитните болести. Провежда се научноорганизирана ветеринарно-санитарна експертиза на хранителните продукти от животински произход (Държавен ветеринарно санитарен контрол). 

Основател на единствения на територията на България „Музей по история на ветеринарната медицина“ в Аксаково, Варненска област, е д-р Тодор Стаматов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: