Може ли кучетата да се хранят с котешка храна, а котките с кучешка?

Може ли кучетата да се хранят с котешка храна, а котките с кучешка? Снимка: Pixabay

Можете ли да разменяте купичките на домашните си любимци?

Кучетата са непретенциозни животни и могат да ядат както човешка, така и котешка храна. Въпреки че те с удоволствие си хапват от предназначените за котките панички, не е добра идея да ги храните редовно с котешките деликатеси.

Котките са истински месоядни животни. Това означава, че котешката диета изисква хранителни вещества, съдържащи се само в месото. Кучетата от своя страна са всеядни животни и могат да консумират не само месо, но и растителна храна. Високото съдържание на протеини, калории и мазнини в котешката храна може да доведе до стомашно-чревни проблеми при кучетата. Високото съдържание на протеини води до проблеми с бъбреците и панкреатит, а мазнините - до затлъстяване.

Да се храни котката с кучешка храна пък е още по-опасно, дори ако това се прави много рядко.

Котките се нуждаят от аминокиселини като таурин и карнитин. Тялото на кучето ги произвежда самостоятелно, така че в храната им почти не присъстват аминокиселини. Липсата на таурин и карнитин в диетата на котката обаче води до сърдечни заболявания и проблеми със зрението.

Освен това и котките, и кучетата се нуждаят от витамин А, но кучетата знаят как да преобразуват бета-каротина във витамин А, така че присъствието му в храната им не е необходимо. Що се отнася до протеините, кучешката храна също има протеиново съдържание, но то не е достатъчно за организма на котката.

Затова, ако ви свърши котешката храна, по-добре дайте на животното човешка, например варено пиле, бял ориз или дори порция овесени ядки вместо да му предлагате кучешката паничка. Изброените храни са лесносмилаеми и не влияят неблагоприятно на храносмилателната система и цялостното здраве на животното.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: