Магията на Верона: Притегателният град на любовта

Магията на Верона: Притегателният град на любовта Снимка: wikimedia

Наричан още "Градът на любовта", в представите на много хора Верона се свързва с може би най-популярната любовна история в света – Шекспировата „Ромео и Жулиета”. Тук и до днес могат да се открият много препратки към сцени и действия от една от най-обичаните, четени и обсъждани пиеси на гениалния английски драматург. 

Балконът на Жулиета. Източник: pixabay

Верона е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради забележителната си история и прекрасните си архитектура и култура, създавани в продължение на две хиляди години. Градът е най-големият в областта Венето и една от най-посещаваните световни дестинации. Той е основен винен център с най-голямото изложение на вина в световен мащаб, провеждано през април. 

Ако се озовете във Верона, няколко са задължителните спирки по вашия маршрут, за да почувствате вдъхновението на този знаменит и великолепен град.

Къщата на Жулиета

Построената през XII век от аристократичния род Дал Капело (или може би Капулети) сграда, се намира на „Виа Капело”. Малък тунел, целият покрит с изписани на ръка любовни бележки и послания от двойки, решили да оставят спомен за себе си в едно от най-романтичните кътчета на света, ще ви отведе до нейния двор. Къщата е откупена от градската управа от семейство Капело през 1905 г. и е превърната в музей. Емблематичният днес балкон на Жулиета е добавен чак около 1936–1940 г. по време на реставрацията на зданието. Тук, разбира се, е и прочутата бронзова статуя на Жулиета, която жените не пропускат да докоснат за късмет, вечна любов и щастие.

Трапезарията в дома на Жулиета. Източник: wikimedia

Къщата на Ромео

Това е малка частна къща на „Виа Арке Скалиере”, също в живописен готически стил, която може да се разгледа само отвън.

Пиаца Деле Ербе

Площадът се намира в самия исторически център на Верона на мястото на някогашния античен форум. На него могат да се видят бароковият дворец Мафеи, готическата резиденция Домус Меркаторум, покритите с фрески с митологични сюжети къщи Мацанти, 275-метровата камбанария и часовниковата кула, предлагаща приказна панорама към града, както и фонтанът от XIV век Мадона Верона.

Пиаца Бра

Това е най-големият площад на Верона, в чийто край е разположен знаменитият амфитеатър Арена ди Верона от I век. Това е била третата по големина арена на територията на днешна Италия след Колизеума в Рим и арената в Капуа. Днес тук са останките от двете зъбчати арки, част от средновековните градски стени, и петоъгълната кула Торе Пентагона.

Понтони дела Бра. Източник: wikimedia

Арена ди Верона

Самата Арена ди Верона е най-добре съхранената постройка от Античността във Верона. В миналото тук са се водели свирепи гладиаторски битки, а днес се организира ежегоден оперен фестивал.

Това са само малка част от забележителностите на града, които ви потапят в романтичната атмосфера на Италия. Остава още много за откриване в този слънчев живописен град!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: