Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света

Комендантският час във Франция от 15 декември ще действа не от 21:00 до 7:00, както преди, а от 20:00 до 6:00 и спазването му ще бъде "строго контролирано". Нарушителите ще получат глоба в размер на 135 евро.

Разрешение за употреба на ваксината срещу новия коронавирус на американската компания Pfizer натериторията на Европейския съюз може да бъде издадено от Европейската комисия до края на 2020 г. Тази възможност не бе изключена от ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Компанията AstraZeneca ще използва руската ваксина „Спутник V“ за клинични изпитания на лекарството си.

Европейската комисия пусна на специалния си сайт за ваксините срещу COVID-19 подробни статии и видео материали как действат препаратите, как се разработват, разрешават и пускат на пазара.

На сайта са публикувани и мненията на лекари за ползата от ваксинацията, както и методите за проверка на безопасността и ефикасността на разработените вече ваксини. От Комисията напомнят, че информацията, свързана с ваксините и COVID-19, трябва да бъде от официални и проверени източници.

У нас

Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, ще бъде намалена от 10 на 3 дни, предаде Единният информационен портал. Това се отнася за периода от 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г.  В сила остава изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната, съобщиха от българското МВнР.

Бойко Борисов: До края на март отваряне на Европа няма да има, очакват се трета вълна и тежки рестрикции.

Детските градини в София няма да бъдат отворени от понеделник, съобщи столичният кмет Й. Фандъкова.

Кметът на община Плевен Георг Спартански е с коронавирус, това съобщи той на страницата си във Фейсбук.

Проф. Кантарджиев: "През януари се очаква да имаме първия българин с ваксина".

 

Болниците в страната продължават да изнемогват в условията на епидемия. Спират да работят важни звена в тях.

Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ - Ловеч преустанови дейност, най-вероятно до 4 януари, съобщи БНР. Причината са заболели лекари. Още няколко отделения няма да работят, сред тях и интензивното. Планира се то да отвори в понеделник. „Родилки или пациентки с гинекологични заболявания и спешни състояния се насочват към университетската болница в Плевен“, заяви прокуристът на болница д-р Атанас Атанасов. 

Временно не работи и COVID-отделенето в Елхово. Всички легла в реанимацията на областната болница в Ямбол са заети, а местният щаб реши да увеличи местата с 10. 

С около 10 стотинки се е повишила цената на хляба през последните няколко седмици, а производителите обясняват поскъпването на хляба с повишената цена на брашното заради по-голямо търсене, в основата на което е COVID-пандемията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: