К. Ангелов: Ваксинирането срещу COVID ще е безплатно и доброволно

К. Ангелов: Ваксинирането срещу COVID ще е безплатно и доброволно

Министерството на здравеопазването е предприело действия по изготвяне на общи национални правила и указания за ваксиниране.


Към момента няма ваксина срещу коронавирус, която да е преминала всички фази на клинични проучвания. Това съобщи по време на парламентарния контрол здравният министър Костадин Ангелов. Когато ваксините бъдат одобрени от българското правителство, те ще се прилагат доброволно и безплатно, гарантира министърът. 

По думите му, в изпълнение на закона с решение от 20 ноември на Министерски съвет се предлага на Народното събрание да одобри участието на Република България в сключените между ЕК и производители на лекарства предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини. На Народното събрание ще бъде предоставена информация за хода на преговорите в изпълнение на споразумението за планираните възможности за одобрение и доставка на ваксините със съответните прогнозни срокове, както и информация за договорите, към които Р. България в момента се е включила. 

Министерството на здравеопазването е предприело действия по изготвяне на общи национални правила и указания за ваксиниране на рисковите групи от населението. За българското правителство е изключително важно тогава,  когато бъдат регистрирани ваксините в Европейската агенция по лекарствата, всички видове ваксини, които правителството ще одобри по линия на Европейската комисия, да се прилагат на територията на България безплатно и доброволно за всички български граждани“, каза Костадин Ангелов. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: