Никулден е, да празнуваме и да забравим сметките!

Никулден е, да празнуваме и да забравим сметките! Снимка: БНБ

Поздравления към колегите си отправиха управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на банковата асоциация Петър Андронов

Днес е Никулден, припознат още и като Ден на банкера. Родните финансисти го чакат с нетърпение, защото имат повод да се съберат в празнична атмосфера, да се срещнат с приятели, колеги и конкуренти, да си „сверят часовниците“ и да изпият по чаша, без да смятат наум. Никулден за тях е не толкова повод за равносметка, защото наближава краят на годината и сметките вече са ясни. Пък и тяхното съсловие в края на всеки изминал ден тегли чертата и гледа какво е салдото, за да спят спокойно.

Никулден за банковите хора е празник, чрез който те искат да се отпуснат и да почувстват хубавото в тяхната професия, празник като като никой друг и като предвестник на светлите коледни дни.

Да им го честитим от сърце!                                           

С предпразнично обръщение към своите колеги се обърна управителят на Българска народна банка Димитър Радев. Той припомни тежката като никоя друга година, белязана от пандемията от COVID-19. БНБ още през март 2020 г. прие антикризисни мерки с общ ефект над 8% от БВП. Те включваха капитализиране на цялата печалба в сектора, значително намаляване на чуждестранните експозиции с по-висок риск и отменяне на предвидените две увеличения на антицикличния капиталов буфер. 

„Търсеният ефект от тези нови мерки беше в две основни направления: поддържане на кредитната активност и облекчаване на кредитополучателите на банките – фирми и домакинства, чрез одобряването на частен мораториум, предложен от индустрията върху плащанията по кредити. Резултатите потвърждават, че към момента този ефект е постигнат. Към края на месец октомври т.г. не само че не сме свидетели на стагнация в кредитната дейност, но кредитите за фирмите и домакинствата се увеличават на годишна база съответно с 2,5 и 7,3 процента. В същото време одобрените искания за отлагане на плащания по реда на частния мораториум достигнаха близо 109 хил. при своя пик през месец август 2020 г. при брутна балансова стойност на отсрочените кредити от над 9 млрд. лева, което представлява значително финансово облекчение за засегнатите фирми и домакинства“,

отчете Димитър Радев.

В края на годината банковата система отбеляза и друг етап от пътя на присъединяването към европейското финансово семейство. От 1 октомври Европейската централна банка упражнява пряк надзор върху пет български значими кредитни институции, а Единният съвет за преструктуриране пое функцията на орган за преструктуриране за тези институции и за всички трансгранични групи. В резултат на добрата подготовка преходът към новия надзорен режим премина гладко, без каквито и да било сътресения за банките и техните клиенти.

До момента се справяме успешно с изпълнението както на извънредните, породени от пандемията, така и на стратегическите задачи пред банковия сектор. Денят на банкера е добър повод да отчетем приноса и отдадем заслуженото на всички колеги за това, че имаме все така силен, поддържащ фирмите, домакинствата и икономиката като цяло банков сектор при запазена обща финансова стабилност в страната." Така коментира постигнатото управителят на БНБ.

Той очерта и предизвикателставата в продължаващата криза, породена от коронавируса: „Да запазим традиционния фокус върху високите изисквания за капитал и ликвидност в банките Тези изисквания не са самоцелни, а следват от необходимостта банките да разполагат с резерви.“

Извън приложното поле на мораториума, банките разполагат с възможност индивидуално да предоговарят кредити на техните клиенти, възможност, която те използват и в момента.

Като необходими действия в краткосрочен план управителят посочва продължаване на приетите по-рано антикризисни мерки толкова дълго, колкото е необходимо, включително по отношение на дивидентите, рисковите експозиции и антицикличния капиталов буфер; поддържане на високите изисквания за капитал и ликвидност, като имаме готовност да реагираме и на сценарий, при който може да се наложи банките временно да оперират под комбинираното изискване за капиталови буфери и прилагане на новоприетата от ЕБО рамка за мораториум върху плащанията по кредити. Имаме готовност да активираме и допълнителни мерки, ако развитието на ситуацията го налага.

Своето пожелание към колегите си отправи и Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ:

„Нека бъдем водени от общия ни стремеж да преминем през тези трудни времена обединени и единни, да бъдем закриляни и подкрепяни от свети Никола, и да си пожелаем една спокойна, щастлива и най-вече здрава 2021 година! Честит празник!“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: