Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Заради високото замърсяване на въздуха в столицата на 3 и 4 декември паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно.

Към 7:30 часа тази сутрин, 3 декември, най-замърсен е въздухът в квартал „Факултета” – 165 µg/m³. В района на Суходол и Красна поляна превишението е четири пъти над нормата. Това показват данните на гражданската платформа Airsofia.info. Повишени са нивата и в района на жк „Дружба“, жк „Левски“ и кв. „Орландовци“. 

Заради високото замърсяване на въздуха в столицата на 3 и 4 декември паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно, съобщават от столичната община. "Зелен билет" отново няма да бъде въведен. 

Основните замърсители на въздуха в градовете са отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и боклуци, пътно-транспортният трафик и индустриите в града и по перифериите му. Специфичните метеорологични условия допринасят за моментните високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и това, че София се намира в котловина, в която сравнително често се оформя инверсия, която не позволява на мръсния въздух да "избяга". 

Последната програма за качеството на въздуха в София има големи пропуски и не решава реалните проблеми. Това заяви Ивайло Хлебаров от сдружение „За Земята“, в ефира на телевизия Bloomberg. След като през 2017 г. Европейската комисия осъди България заради качеството на въздуха, страната ни прие Национална програма, която предвижда до 2024 г. да влезем в нормите на ЕС, обясни той, като допълни, че „Ако искаме да дишаме нормален въздух обаче трябва да се движим към стандартите на СЗО, които са още по-завишени“.

„Постигането на нормите за чистотата на въздуха е заложено за 2026 г., а това е много дълъг срок. София има такива програми от 2004 г. и целите още не са постигнати“, каза той. Според Хлебаров заложените мерки няма да успеят да изчистят въздуха, тъй като 80% от средствата отиват за транспорт, а не за битовото отопление, което е най-големият проблем. От 46 000 домакинства, които имат право да участват в програмата за замяна на отоплителните уреди на Столична община, заявления са подали само около 6 000, каза Хлебаров. 

През ноември Столична община обяви, че въвежда две мерки за превенция на замърсяването – безплатни буферни паркинги на метрото и проверки на инспектората и полицията по строителни обекти и транспортни артерии за нерегламентирано изгаряне. От „Московска” 33 призовават гражданите при отопление да използват суха дървесина и висококачествени въглища, а при възможност да преминат и на екологично отопление, съобщи Нова телевизия. 

Общината отново призовава гражданите да предават старите си гуми на определените за целта места. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне. Столичен инспекторат организира за четвърти пореден път предаване на стари гуми в район „Нови Искър“ в кв. „Курило“ на адрес ул. „Чавдар войвода“ срещу пощенския клон на 5 декември от 10.00 до 16.00 ч. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: