Започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден

Започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден

Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни


От днес започва кандидатстването по новата мярка „Запази ме“, с която ще се компенсират хората, които са в неплатен отпуск в периода от 29-и октомври до 21-и декември, съобщава БНР. Размерът на компенсацията ще е по 24 лева за работен ден. Мярката е насочена към работещите в дейности, които затвориха заради наложените противоепидемични мерки, включително и персонал на детски градини и ясли. 

В интервю за Българското национално радио социалният министър Деница Сачева уточни, че различните мерки, предприети от правителството, могат да бъдат комбинирани от работодателя

„Всички мерки могат да бъдат комбинирани. Просто един и същи човек – работник или служител, не може да получава всички мерки едновременно. Но един работодател, за различни свои работници и служители може да комбинира различни мерки. Един хотел може да използва както мярката „Заетост за теб“, така и мярката 80/20, така и тази нова мярка „Запази ме“ за тези хора, които работят към дневните или нощните заведения, или фитнеси към хотела.", каза тя. 

Социалният министър увери, че Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни, след което в петдневен срок парите ще бъдат превеждани по сметките на служителите. 

Право на подпомагане, но по друга мярка, ще имат и родителите на деца до 14 годишна възраст, които се обучават дистанционно, като за целта няма да е необходим документ от учебното заведение. МТСП е инициирало промени на критериите за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка с цел да се осигури подкрепа за повече родители. Така ще се включват повече семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда. За да може подкрепата да стигне до повече семейства, доходната граница за достъп до помощта се повишава от 610 лв. на 915 лв. на член от семейството. 

На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образците на всички документи, които се попълват и подават от работодателите по електронен път. Има възможност документите да се подават и по пощата с обратна разписка или на място в бюрата по труда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: