Учениците се връщат в класните стаи чак на 4 януари

Учениците се връщат в класните стаи чак на 4 януари

Образователният министър Красимир Вълчев вече подписа заповедта, с която се удължава коледната ваканция на учениците. Тя ще започне още на 21 декември, когато изтича дистанционното обучение.

Първият учебен присъствен ден ще е на 4 януари, заяви министър Вълчев пред NOVA.

„Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни. Факт е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие”, каза просветният министър и в студиото на bTV. 

Министър Вълчев допълни още, че досега се е следвал диференцирания, локален подход и училища са били затваряни само при наличие на случаи. В последните седмици обаче има много заразени преподаватели и дори смъртни случаи. „Имаме сравнително добро алтернативно компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите и да намалим натиска върху здравната система. След това вероятно ще се върнем към варианта на редуване", посочи той. 

„Обучението в електронна среда е по-успешно за едни деца и по-неуспешно за други. Един ученик, ако е мотивиран и иска да учи, ще учи и в електронна среда. Ясно е, че ще има образователни загуби, най-вече при децата, чиито родители нямат афинитет към образованието. Учителите са категорични, че ще бъдат до децата и ще направят всичко, за да наваксат евентуално изоставане, но сега се притесняват за живота си. За мен учителите трябва да бъдат едни от първите ваксинирани срещу коронавирус и в момента водим точно такива разговори", коментира още образователният министър пред bTV.

Ако всичко е наред обаче, има шанс детските градини да отворят още преди Коледа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: