УНИЦЕФ: Идва „изгубено поколение“ деца заради пандемията

УНИЦЕФ: Идва „изгубено поколение“ деца заради пандемията Снимка: pixabay

Възможно е цяло едно поколение деца да бъде „изгубено“ вследствие на дългосрочното въздействие на пандемията върху тяхното образование, изхранване и общо благосъстояние, се твърди в отчета на УНИЦЕФ.

Бъдещето на цяло едно поколение е застрашено, предупреди изпълнителният директор на международната организация Хенриета Форе.

Според постъпилите до ноември данни, затварянето на училищата по един или друг начин се е отразило на 572 млн. учащи в 30 държави. Това се равнява на 33 % от общия брой на обучаващите се в цял свят, съобщава „Дойче веле“.

Според доклада има убедителни доказателства, че при спазването на базови мерки за сигурност, ползите от поддържането на работата на училищата надхвърлят разходите за тяхното закриване.

Авторите на отчета също така прогнозират, че заради последиците от пандемията, която води до по-бързо обедняване, до края на тази година между 6 и 7 млн. деца на възраст до 5 години ще бъдат диагностицирани с признаци на изтощение или екстремно гладуване (което е увеличение от 14%). Това в крайна сметка ще доведе до допълнителни над 10 000 смъртни случая при деца в рамките на 1 месец – основно в африкански и южноазиатски държави.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: