Учени прогнозират недостиг на сняг в половината от ски курортите в Европа

Учени  прогнозират недостиг на сняг в половината от ски курортите в Европа Снимка: https://pixabay.com/

Европейски учени смятат, че 53% от ски курортите в Европа могат да се сблъскат с недостиг на сняг, ако средната температура на Земята се повиши с два градуса по Целзий

Tова показва проучване, публикувано от Nature Climate Change.

В същото време, ако ситуацията се влоши и средната температура се повиши с четири градуса по Целзий, тогава проблемът с недостига на сняг ще засегне 98% от курортите.

Учените отбелязват, че ски туризмът е важен компонент от икономиката на планинските региони на Европа. В европейските страни се намират около половината от всички курорти за любителите на ски и сноуборд. Тази индустрия в Европа се оценява на повече от 32 милиарда долара, отбелязват авторите на този документ.
 

Изследователите предупреждават, че производството на изкуствен сняг само частично ще реши проблема с недостига и този процес ще доведе до увеличаване на емисиите на въглероден диоксид, което води до затопляне на Земята.

Европейските медии напомнят, че Парижкото споразумение от 2015 г. има задачата повишаването на средната глобална температура да бъде задържано под 2 градуса по Целзий до 2100 г.

Учените в хода на работата си анализираха 2,2 хиляди курорта, разположени от Исландия до Турция, и симулираха възможни ситуации.

През последните няколко години много европейски страни се сблъскаха с изключително горещи лета, метеоролозите регистрираха рекордни температури.

Миналата година, в навечерието на новогодишните празници, много ски курорти, по-специално във Франция и Швейцария, работеха с ограничения поради липса на сняг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: