Шотландия първа в света прави безплатни женските хигиенни продукти

Шотландия първа в света прави безплатни женските хигиенни продукти Снимка: Annika Gordon/Unsplash.com

Законопроект, който ще гарантира безплатни дамски продукти за лична хигиена, беше одобрен с пълно мнозинство в парламента този вторник.

Шотландия става първата страна в света, която законово ще защити правото на своите граждани от женски пол на безплатни хигиенни материали, пише Forbes.

С новото законодателство училища, колежи и университети ще бъдат задължени да осигуряват в тоалетните безплатни дамски санитарни продукти. Освен образователните институции, държавата има право да изисква и от обществени организации да предоставят такъв тип продукти в сградите, в които се помещават. 

Целта е да се сложи край на „менструалната бедност" или невъзможността на жени поради икономически, здравни или други фактори да си набавят необходимите санитарни продукти за лична хигиена при менструация. 

Това обяви Моника Ленън, която внесе законопроекта от страна на Лейбъристите през април 2019 г.

Ленън счита, че прокарването на закона ще улесни достъпа до такъв тип продукти за хигиена, който е бил допълнително ограничен от пандемията. Тя смята, че това е само крачка в посока премахване на стигмата от темата за женската менструация.

Близо една трета от всички анкетирани момичета на възраст от 14 до 21 години са изпитвали затруднения да си набавят менструални продукти за лична хигиена по време на наложените национални карантини във Великобритания през първите пет месеца на годината. 

Това сочат данни от анкета на благотворителната организация Plan International UK. 

Всяка пета жена пък не е имала възможност да си набави санитарните продукти поради изчерпване в търговската мрежа или невъзможност да напусне дома си поради наложените ограничения, сочи още анкетата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: