Суши-тероризъм нападна японските вериги за популярната храна

Суши-тероризъм нападна японските вериги за популярната храна Снимка: livemint.com

Терминът въведе Bloomberg, съобщавайки за „нехигиенични” действия на отделни клиенти, които застрашават здравето на останалите.

Вместо обаче да предупреди, въпросният инцидент предизвика вълна от имитатори. Историята тръгна от видео в социалните мрежи, което показва как тийнейджър облизва бутилка със соев сос за общо ползване и купичка за сервиране, а след като облизва и пръстите си, пипа незабелязано порциите, които се доставят до клиентите на конвейрна лента. Нарушителят се усмихва срещу камерата, което навежда на мисълта за облог между тийнейджъри.

В мрежата се появиха и други клипове, което предизвика вълна от възмущение в Япония, известна с високите си хигиенни стандарти. Японската полиция започна мащабно разследване, съобщи The Guardian. Първият 48-секунден клип е гледан в Twitter над 40 милиона пъти, като голяма част от зрителите заявяват, че няма да ходят в заведения, които сервират храната на конвейрна лента.

Sushiro, популярна верига ресторанти за суши с този тип обслужване, първи подадоха иск за обезщетение срещу извършителя, след като цената на акциите ѝ падна с почти 5%. Пред Japan Today операторът, обслужващ веригата - Akindo Sushiro Co, съобщава че в ресторантите са предприети допълнителни хигиенни мерки, подменени са всички бутилки соев сос, а подправките вече се предоставят на гише, в индивидуални опаковки.  Във всички ресторанти от веригата клиентите могат да получат опаковани дезинфекцирани съдове и прибори. 

Други две суши-вериги - Hama Sushi и Kura Sushi, също съобщиха пред Japan Today, че са подали жалба в полицията, след като се появиха видеоклипове и от техни ресторанти – отново с тийнейджъри, които мажат с уасаби движещите се по конвейрната лента порции или бъркат с пръсти в съдовете със сушен смлян грах, който се използва като подправка и се предлага свободно по всички маси.

„Суши-тероризмът” е пореден горчив хап в тежката ситуация в Япония, която в момента преживява силна вълна от Covid-инфекции, а ресторантите се опитват да оцелеят на фона на инфлацията. Суши, традиционната японска храна от сурова риба, ориз и водорасли,  се приготвя непосредствено преди сервиране, но скандалът принуди ресторантьорите да обмислят допълнителни мерки за сигурност - например опаковане на всяка порция на конвейра с пластмасов похлупак с подходящ дизайн, така че видът суши и аранжировката на платото да се виждат добре. 

Суши-индустрията в Япония е силен икономически фактор, оценяван на около 740 милиарда йени, както и един от най-големите данъкоплатци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: