BioNTech казва, че ваксината Pfizer ще намали предаването наполовина

BioNTech казва, че ваксината Pfizer ще намали предаването наполовина Снимка: unsplash.com

Един от учените, стоящи зад експерименталната коронавирусна ваксина, разработена от BioNTech и Pfizer, заяви в неделя, че е уверен, че тя може да намали наполовина предаването на вируса, което ще доведе до „драматично" ограничаване на разпространението на вируса, пише KCCI News.

Проф. Угур Сахин, главен изпълнителен директор на германската BioNTech, каза, че е „абсолютно важно" да има висока степен на ваксинация преди следващата есен, за да се осигури връщане към нормалния живот през следващата зима.

„Ако всичко продължи да върви добре, ще започнем да доставяме ваксината в края на тази година или началото на следващата - каза Шахин. - Нашата цел е да доставим повече от 300 милиона дози ваксини до април следващата година, което може да ни позволи да започнем да оказваме въздействие."

„Много съм уверен, че предаването между хората ще бъде намалено от такава високоефективна ваксина - може би не 90%, но може би 50%", каза той.

Pfizer и BioNTech заявиха миналата седмица, че междинните резултати показват, че ваксината е 90% ефективна за предотвратяване на заболяванията от COVID-19, въпреки че все още нямат достатъчно информация за безопасността и качеството на производството.

„Това, което е абсолютно важно, е да получим висок процент на ваксинация преди есента/зимата следващата година, така че това означава, че всички подходи за имунизация и ваксинация трябва да бъдат извършени преди следващата есен", каза Сахин.

Разработчиците на ваксината разгледаха 94 инфекции, регистрирани до момента, в проучване, в което са включени близо 44 000 души в САЩ и пет други страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: