Още една опасна гъбичка е открита у пациент с COVID-19 в Индия

Още една опасна гъбичка е открита у пациент с COVID-19 в Индия Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 25.05.2021 г.

По света:

Испания и Хърватия вдигнаха пречките за посрещане на чужди туристи - след година на пълно затваряне на остров Майорка очакват много туристи от Великобритания. Разтваря прегръдка за туристите и Испания. От началото на тази седмица гражданите на Великобритания ще могат да пристигат там без ограничения.

Съществува трайна промяна в нагласите на потребителите към безконтактни платежни методи. Това сочи проучването „Изгубени в трансакциите“ по поръчка на Paysafe, извършено от Sapio Research. Пандемията рязко промени начините, по които хората плащат, и повиши обема на безкешовите плащания. Очаква се тази тенденция да продължи в голяма степен и след края на COVID-19.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус не изключва, че светът ще се сблъска с нова пандемия от вирус, който ще бъде по-смъртоносен от коронавируса. Той обяви това на 74-тата сесия на Световната здравна асамблея, излъчвана в YouTube канала на СЗО.

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров обяви планове за въвеждане на паспорти за ваксинация в страната от 1 юли. Според него пускането на паспорти за ваксинация ще бъде синхронизирано със същите процеси в Европейския съюз.


В Индия е регистриран случай на „жълта гъба“ при пациент, излекуван от COVID-19 - в страната е открит трети вид гъбичка, възникнала у пациент, възстановяващ се от COVID-19. 

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 166,86 милиона души, от които над 3,45 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 167,11 милиона души са се заразили в света, над 3,46 милиона са починали.

Лидер  по брой потвърдени случаи са САЩ, където са установени над 33 милиона заразени.

На второ място е Индия (26,7 милиона), на трето - Бразилия (16,12 милиона), на четвърто - Франция (5,6 милиона), на пето - Турция (5,1 милиона).

Австрия забранява директните полети и туристическите посещения от Великобритания поради разпространението на силно заразния индийски вариант на коронавируса.

Ваксинационните сертификати за COVID-19 („зелени сертификати''), предназначени да улеснят пътуването и да помогнат за съживяването на туризма в Европа, по време на срещата на върха на ЕС днес стана ясно, че ще влезат в сила от 1 юли.
 

У нас:

При направени 4550 теста новозаразените случаи с COVID-19 у нас за последното денонощие са 81 души, сочат данните на Единния информационен портал. Така броят на новозаразените падна до 1,78%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: