Национален протест на автобусните превозвачи в туризма

Национален протест на автобусните превозвачи в туризма Снимка: plovdiv-press.bg

Искат спешни икономически мерки за подпомагане на бранша.

Недоволството от икономическите загуби вследствие от пандемията събра превозвачите в туризма на протест днес в най-големите градове в България. Организирани са автошествия в централните части на София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. 

В центъра на София ще минат 115 автобуса от случайния превоз. Причината превозвачите да излязат днес на протест е, че след периода на извънредно положение бизнесът им е изцяло блокиран. Няма и ясно определени правила и условия, при които могат да започнат работа отново. 

Протестиращите няма да блокират улици и булеварди. Но дългите колони с автобуси най-вероятно ще породят затруднения в движението.  

„Конкретното събитие, което ни накара да излезем на протест днес, е едно наше поредно писмо от 8 май, на което отговорът от властта беше входящ номер. Всички писма, които сдружение „Случаен превоз“ изпрати до различни министерства и институции от началото на април, останаха без отговор. Ние искаме работещи мерки в нашия бранш. Но за да се случи това, трябва да има диалог“, коментира в ефира на „Здравей, България“ областният координатор на „Случаен превоз“ в Бургас, Добромир Симов. 

По думите му мярката 60/40 е неприложима за този бранш. Дори и да бъдат успешно одобрени по програма „Иновации и конкурентоспособност“, то тя ще влезе в действие едва през юли. Единственият начин, по който секторът може да оцелее, според Симов, са безлихвени или нисколихвени кредити.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: