Автобус 666 до Хел: номерът на маршрута е променен поради религиозни протести

Автобус 666 до Хел: номерът на маршрута е променен поради религиозни протести Снимка: Twitter

Следващата седмица автобус с номер 666, който пътува до полския курорт Хел, ще бъде сменен с номер 669

Това беше поискано от религиозни групи.

От следващата седмица пътниците вече няма да могат да вземат автобус 666 до популярния морски курорт Хел в Полша.

Местният оператор на градския транспорт направи това, след като бе разкритикуван  от консервативни християнски групи, които не намериха за забавно това, че автобус с библейското „числото на звяра“ номер 666 пътува до Хел, съзвучно с английската дума за Ад (Hell). Това съвпадение беше наречено "сатанинска глупост".

„Можете само да се смеете на тази реалност, ако просто не разбирате какво е“, пише католическата група Fronda.  Нейните активисти нарекоха автобусния маршрут "скандална антихристиянска пропаганда", предупреждавайки, че това е "само върхът на айсберга на много по-голям проблем".

 

Компанията PKS Gdanya, която отговаря за този автобусен маршрут, дълго време смяташе номера за безобидна шега и добър маркетингов трик, популярен сред туристите, но в крайна сметка се отказа.

„Ръководството беше огънато под тежестта на писмата и молбите, които ни бяха изпратени, може би не в големи количества, но циклично през годините, с искане за промяна на номера на линията“, каза говорителят на PKS Gdynia Марчин Швачик.

Хел е популярен сред туристите не поради някаква прилика с адския огън, а парадоксално благодарение на райските пясъчни плажове и борови гори.
 

Гостите от региона все още ще могат да пътуват до Хел и обратно, но с автобус номер 669: PKS Gdanya го промени, като обърна последната цифра с главата надолу.
 

Тази промяна дори предизвика известно възмущение и искания да се запазят оригиналните цифри. Според Швачик, ако продължат, компанията може да се върне към номер 666.

Ако исканията за възстановяване на линия 666 действително са обширни и достатъчно силни, ние ще се вслушаме в нашите пътници и ще запазим номера“, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: