България и Палестина засилват двустранните икономически връзки

България и Палестина засилват двустранните икономически връзки Снимка: МВнР

Приоритет ще са и туризъм, образование и възможностите за обучение, които предлагат българските университети

За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки. Екатерина Захариева е на първо официално посещение в Рамалла, където разговаря още и с премиера Мохамед Щайе.

 

„Вярвам, че близките връзки между хората са фундаментални за развитието на сътрудничеството ни в различни области. Палестина е включена като приоритетна страна в Средносрочната ни програма за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2020-2024 г. с фокус върху образованието. Вече 5000 палестинци са завършили български университети.“, заяви Екатерина Захариева.

 

Тя и министър Малки подписаха Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между правителството на Република България и правителството на Палестина.

 

„Ние сме много окуражени от връзките с България. Винаги виждаме възможност за тяхното активизиране и даваме най-доброто от себе си“, каза Рияд ал Малки. Той благодари на страната ни за подкрепата, която оказва за осигуряване на стипендии на палестински студенти в български университети.

 

Специално внимание в разговорите бе отделено и на икономическите контакти, като двете страни ще работят за засилване на връзките между бизнеса и увеличаване на двустранния стокообмен. Работи се и по подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на България и Палестина.  През 2019 г. българският износ е бил на стойност 800 000 долара, а за първото полугодие на 2020 г.  - 400 000 долара.

 

„Към момента стокообменът ни е доста нисък. Надявам се да видя повече български продукти на вашия пазар и повече палестински продукти у нас, когато установим по-близко сътрудничество между търговските ни камари“, каза Екатерина Захариева.

 

 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: