Актуална информация за епидемичната обстановка за 12.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка за 12.11.2020 г. Снимка: pikist.com

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

 

От днес, 12 ноември, със заповед на министъра на здравеопазването влизат в сила нови мерки срещу разпространението на COVID-19. Заповедта на здравния министър ще важи поне до 30 ноември на територията на цялата страна. 

 

Въвежда се „зелен коридор" за аптеките и хранителните магазини. Лица на и над 65-годишна възраст ще се допускат в съответните обекти само в часовете между 8,00 и 10,00 часа. Съответно в посочените часове не се допускат лица под тази възраст. 

 

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. 

 

Преустановява се също присъственото обучение за учениците от 5-и до 12-и клас във всяко училище, което попада в така наречената червена зона (заболеваемост над 119,9 на 100 хил. души население) или има над 15% отсъстващи деца със симптоми на коронавирус. 

 

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06,00 и 23,30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете. 

 

Малолетните и непълнолетните лица могат да посещават търговските центрове, включително тип МОЛ, само ако са придружени от пълнолетно лице.

 

Премиерът Бойко Борисов разпореди правителствените хеликоптери да транспортират пациенти с коронавирус при необходимост.

 

До края на седмицата в „Пирогов" ще бъдат разкрити 400 легла за тежки и средно тежки случаи на коронавирус. Това съобщи в официалния си Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов, който посети „Пирогов" заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов

 

Двеста болнични легла за настаняване на пациенти с усложнения от коронавирус е осигурила областната болница в Благоевград. В момента там се лекуват над 170 болни. Сериозен проблем остава недостигът на кадри. 

 

Инфекциозното и новосъздаденото ковид-отделение в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово ще се слеят, за да се реши проблемът с дeфицита на медицински кадри и недостига на легла в лечебното заведение.

 

На летището във Варна ще бъде създадена лаборатория за антигенно и PCR тестване при необходимост за пътници и персонал. Над 1000 контактни повърхности и зони на летище Варна се обработват с високотехнологичен нанопрепарат за осигуряване на постоянна антимикробна защита.

 

Усложнява се ситуацията в Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. По разпореждане на РЗИ снощи там бяха направени бързи тестове за COVID-19 на всички домуващи и работещи. Седем от домуващите и шест души от персонала са дали положителен антигенен резултат за коронавирус, но нямат симптоми на вирусна инфекция. Тази сутрин са направени и контролни PCR тестове, чиито резултати ще станат ясни по-късно днес или утре. В дома се извършва цялостна дезинфекция.

 

Огнище на коронавирусна инфекция е регистрирано в дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Положителни тестове са дали 11 от потребителите и петима от персонала. Заразените 11 потребители засега са на домашно лечение.

 

В Комплексния онкологичен център в Пловдив ще бъде подготвена COVID зона само за пациенти на здравното заведение, които в хода на лечението от рак са се оказали носители на инфекцията.

 

Болницата в Търговище ще разполага с нова PCR лаборатория. За целта Министерството на здравеопазването е отпуснало близо 100 хил. лева.

 

Данните за България:

 

У нас през последното денонощие са регистрирани 3945 нови случая на заразяване с коронавирус при направени 10 830 PCR теста, сочат данните от Единния информационен портал.

 

Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус у нас са вече общо 87 311. Активните случаи са 58 699.

 

Броят на хоспитализираните е 4478. В интензивно отделение са 276 пациенти с коронавирус.

 

Излекуваните са общо 26 714. Излекуваните през последното денонощие са 915.

 

През последното денонощие от коронавирус у нас са починали 47 души. Общият брой на починалите от вируса у нас е 1898.

 

Най-много новозаразени са регистрирани в София-град – 1116, следвани от Пловдив с 378 нови инфектирани и Варна, където за последното денонощие са установени 295 заболели.

 

По света:

 

Канада регистрира над 4024 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие. Общият брой на заразените в страната достигна 277 061. Смъртните случаи от коронавирус в Канада са 10 685. През последните 24 часа починалите от вируса в Канада са 53.

Бразилия регистрира 48 331 нови случая на заразяване с коронавирус. Общият брой на заразените с вируса в Бразилия е вече 5 748 375.През последното денонощие в Бразилия са регистрирани 544 смъртни случая от коронавирус. Общият брой на починалите от вируса в Бразилия е 163 373. Общият брой на оздравелите е 5 064 344. Активните случаи са 364 575. Южноамериканската страна е на второ място в света по брой на смъртните случаи от вируса след Съединените щати.

В Индия, втора по брой със случаи на COVID-19, няколко болници започнаха да използват роботи, за да свързват пациентите с техните близки и да помагат на здравните работници, борещи се с пандемията.

Процентът на заразени с COVID-19 се увеличава и Германия трябва да бъде подготвена за влошаване на ситуацията, заяви и президентът на института „Роберт Кох" д-р Лотар Вилер. Той подчерта, че постоянният голям брой случаи на коронавирус означава, че страната трябва да очаква болниците да достигнат лимитите си за капацитет.

Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България. Мярката ще влезе в сила от 23 ноември 2020 г., съобщава МВнР.

Великобритания стана първата европейска държава, в която жертвите на COVID-19 надхвърлиха 50 хиляди. Данните за последното денонощие показват нови 595 жертви, с което общият брой достигна 50 365 души. По брой на жертви в света Великобритания е само след Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико. 

Русия обяви днес рекорден ръст от 439 починали, заразени с коронавируса, за изминалите 24 часа, с които официалният брой от смъртните случаи от COVID-19 в страната възлиза на 32 032. За сравнение предишното денонощие са починали 432 души. Властите съобщиха и за 21 608 новозаразени за изтеклото денонощие, от които 5997 са в столицата Москва. Общият брой на установените носители на вируса в Русия от началото на епидемията възлиза на 1 858 568 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: