Къде в страната учениците преминаха към дистанционно обучение

Къде в страната учениците преминаха към дистанционно обучение Снимка: Unsplash

Проследяваме по области къде на учащите се бе разрешено да преминат на онлайн обучение.

Дистанционното обучение за учениците в гимназиалния етап в София-град се удължава до 27 ноември включително. Това бе решено на днешното заседание на Софийския щаб, съобщиха от Столична община. От петък, 13 ноември , учениците от 6. и 7. клас също преминават в обучение от разстояние в електронна среда. На директорите на училищата се препоръчва при повишаване на броя на заболелите учебният процес да преминава в електронна среда и за малките класове.
 

Според решение на Областния кризисен щаб гимназистите в област Хасково остават на дистанционно обучение до 16 ноември.
 

От утре, 12 ноември, до 22 ноември учениците от 6. до 12. клас на територията на община Варна ще учат дистанционно, съобщиха от Областния кризисен щаб. За присъственото обучение на децата до 6. клас всяко училище ще преценява само. До 20 ноември директорите на учебните заведения в град Варна трябва да изготвят графици за редуване на присъствено и дистанционно обучение на учащите се.
 

Учениците от 5. до 12. клас в област Русе ще се обучават онлайн до 20 ноември включително по решение на Областния оперативен щаб. Кметовете на осемте общини в областта ще решават по места за детските градини според броя заразени. Със заповед те ще могат да определят за период не по-дълъг от три седмици временно неприлагане на принципа на задължителност на посещение на детските градини в цялата община или в дадено населено място до подобряване на епидемичната ситуация.
 

Учениците от 6. до 12. клас в училищата на територията на област Бургас ще се обучават в дистанционна форма от утре, 12 ноември, до 25 ноември включително. На този етап учениците от 1. до 5. клас остават в училище, а преминаването на онлайн обучение ще е само в краен случай. 
 

Учениците от 6. до 12. клас в Пловдив от днес до 22 ноември включително ще се обучават онлайн, съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. За разлика от тях тези от 1. до 5. клас ще продължат образованието си присъствено.
 

Дистанционното обучение на учениците от 6. до 12. клас в Пазарджик е удължено до 22 ноември, съобщи на онлайн брифинг заместник-областният управител Йордан Кожухаров. Във всичките останали 11 общини в областта се възстановява присъствената форма на обучение.
 

Учениците от 6. до 12. клас от училищата на територията на община Благоевград също ще учат дистанционно, съобщиха от областната управа. За класовете от първи до пети решение ще взимат директорите на съответното училище спрямо конкретната обстановка.
 

Велико Търново остава в червената зона, затова от Общинския кризисен щаб са предложили учениците от 8. до 12. клас във всички гимназии и средни училища в града да продължат да учат дистанционно.
 

Учениците от гимназиалния етап в Габровска област ще продължат да учат в електронна среда до 13 ноември по препоръка на Областния оперативен щаб.
 

В област Плевен засега решиха да не затварят училищата и да се остане на присъствена форма на обучение. Според заместник-директора на РЗИ - Плевен, д-р Илиян Минчев, данните показват сравнително малък брой заболели ученици и учители. 

 

От 16 до 27 ноември учениците от 5. до 7. клас в Кърджали и в средните училища от останалите общини на областта преминават на дистанционно обучение, а тези от гимназиалния етап, които досега бяха на електронно обучение от разстояние, се връщат в класните стаи.  

 

От утре, 12 ноември, със заповед на областния управител на Сливен се възобновяват присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на територията на цялата Сливенска област. Независимо от това се дава възможност на директорите, според спецификата на отделните училища, с тяхно решение да може отново да се премине към обучение в електронна среда.
 

Възстановяват се присъствените учебни занятия и за учениците от гимназиален етап на обучение на територията на Ловешка област, също считано от 12 ноември. 
 

До този момент в Старозагорска област не е съобщено за подавани молби от училищни директори за дистанционно обучение на класове или випуски.
 

Три училища в област Монтана ще продължат да учат дистанционно до 20 ноември, след като директорите им са отправили предложение за това и Областният медицински съвет ги е приел. В електронна среда ще се обучават учениците от Гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан" в Монтана, от Природо-математическа професионална гимназия „Климент Охридски" в Монтана и от прогимназиалния курс в основно училище „Никола Вапцаров" в Берковица, уточниха от областната управа в Монтана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: