Как изборите в САЩ ще се отразят на европейските страни?

Как изборите в САЩ ще се отразят на европейските страни? Снимка: pixabay.com

Изборите за нов президент на Съединените щати ще окажат вляние не само в рамките на американската държава, но и по целия свят поради статута на САЩ като световна суперсила. 

 

Един от основните въпроси, които изникват, когато се говори за поста в Белия дом, е каква ще бъде политиката на САЩ в областта на отбраната, и по-конкретно става дума за региона ва Европа

 

По въпросите за НАТО настоящият американски президент Доналд Тръмп подходи необичайно в сравнение със своите предшественици, като заяви по време на мандата си, че е готов да изтегли САЩ от алианса, ако другите членове на организацията не започнат да отделят повече средства за своите отбранителни сили

 

Тръмп добави още, че тези държави са се възползвали от инвестициите, които САЩ правят в сферата на отбраната, преди той да влезе в Белия дом. Кандидатът за втори пореден мандат за президент неколкократно постави като условие всички останали членове на НАТО да започнат да изразходват поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана най-късно до 2024 г

 

Дали обаче Търмп ще продължи да се придържа към тази политика, ако успее да спечели втори мандат? Ребека Лиснър от Центъра за изследвания в областта на сигурността на университета „Джорджтаун" е на мнение, че изваждането на САЩ от НАТО по време на евентуален втори мандат на Тръмп не е никак невъзможен сценарий.

 

Голяма част от съветниците и хората, които бяха около Тръмп в голяма част от първия му мандат, вече няма да са с него. Такива са Джим Матис, Рекс Тилъръсн и т.н. Те бяха традиционалисти по отношение на външната политика на Америка, като пример за такава е обвързаността на САЩ със съюзниците в НАТО и активност в областта на отбраната. Липсата на тези хора ще позволи на Тръмп да се доверява много по-смело на вътрешните си убеждения и инстинкти, когато взема решения от подобно естество", заяви Лиснър. 

 

По отношение на посоката, в която Джо Байдън, кандидатът за президент от Демократическата партия, би повел САЩ, Ребека Лиснър заяви:

Според мен ще видим доста различен подход от администрацията на Байдън, ако той стане президент, в сравнение с действията на Тръмп. Байдън ще опита да защити тезата, че Съединените щати ще са по-силни, а не по-слаби, когато работят в сътрудничество със своите съюзници и партньори на глобално ниво.

 

Лиснър очаква настоящите съюзнически договори, които САЩ имат със страни от целия свят, да бъдат осъвременени, за да отговарят на предизвикателствата в модерния свят на XXI век, а не да изглеждат като реликви от Студената война

 

Байдън заяви, че по време на първата си година като президент на страната ще свика  форум, на който ще бъдат поканени всички държави, които споделят същите демократични ценности като САЩ. Според Лиснър това демонстрира по-несамостоятелния подход на Байдън в сравнение с Доналд Тръмп в сферата на външната политика. 

 

Джо Байдън, изглежда, ще разчита на сътрудничество с демократичните партньори и съюзници на САЩ, които са били дългосрочно обекти в центъра на американската външна политика", казва още в анализа си Ребека Лиснър. 

 

Друг важен за Европа ход на Тръмп е заявената от него готовност да изтегли 12 хил. американски войници от Германия, като половината от тях ще бъдат редислоцирани в друга част на европейския континент. Това е още една стратегическа маневра на Тръмп, която силно го отличава от предишните президенти на САЩ. 

 

Според Лиснър възможността Тръмп да изпълни заканата си е съвсем реална, ако той бъде избран за втори мандат в Белия дом. 

В същото време тя твърди, че позицията на Байдън по въпроса е противоположна на тази на Тръмп поради две основни причини. Първата е, че преместването на американските войски би било доста скъпо, а втората причина е, че администрацията на Тръмп реално не е дала някаква реална причина за местенето на войниците, а също и къде има намерение да ги редислоцира

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: