3-годишен гратисен период в кредитирането иска туристическият бранш

3-годишен гратисен период в кредитирането иска туристическият бранш Снимка: Pixabay

Компаниите се нуждаят спешно от дългосрочни кредити с по-ниска лихва, заяви министър Николова.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с ръководители и представители на Асоциацията на банките в България (АББ) и на Българската банка за развитие (ББР).

Тя подчерта важната роля на финансовите институции в подкрепа на туристическия сектор, който е най-тежко пострадал от пандемията COVID-19.
Компаниите се нуждаят спешно от дългосрочни кредити с по-ниска лихва, които да са гарантирани през ББР, посочи министърът и настоя за по-голяма гъвкавост при отпускането на кредити по програмата за подпомагане на малки и средни предприятия.

Браншът наистина е в критично състояние, посочи министърът. Туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. Голяма част от тези средства са в чужбина. Сезонната заетост изтича.

Министърът изтъкна основните искания на бизнеса за 3-годишен гратисен период в кредитирането, като се приема залог на дяловете на фирмите и/или залог на собствеността.

Кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки.
Председателят на УС на АББ отправи препоръка към ББР и Фонда на фондовете да се направи специален продукт за туризма.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: