Актуална информация за епидемичната обстановка на 29.10.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 29.10.2020 г. Снимка: https://www.pikist.com

Ограничаването на социалните контакти е в основата на предприетите мерки.

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

От днес, 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), със заповед на здравния министър се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки на територията на България.

Мерките включват преустановяване на присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап и за студентите във висшите учебни заведения, както и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Преустановяват се също посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Заведенията за хранене и развлечения трябва да осигурят дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Народният театър „Иван Вазов“ затваря врати до 15 ноември заради COVID кризата. До края на следващия месец зрителите, закупили билети за отменените представления, ще имат възможност да ги върнат и да им се възстанови сумата, да ги презаверят за други дати или при наличие на свободни места за други спектакли.

Народният театър е поредният, който отменя спектакли, след като това вече направиха Софийската опера, Оперетата и Театър 199.

 

Област Пазарджик е на път да премине в червената COVID-зона със заболеваемост над 120 души на 100 000 население. За това предупреди директорът на здравната инспекция в града д-р Фани Петрова.

В Плевен COVID-19 отложи заседание на Общинския съвет. Решението е превантивна противоепидемична мярка, след като общински съветник е установен с коронавирус.

В Свищов Детското отделение в общинската болница спира работа за 10 дни заради заразени с COVID-19 и карантинирани медици, съобщиха от лечебното заведение.

В Шумен разкриха COVID отделение в Комплексния онкологичен център, но то е с ограничен капацитет. Има голяма опасност да се смесят потоците от пациенти с коронавирус и онкоболните. Проблем е и липсата на медици, с които да се покрие нарастващата лечебна дейност. Шумен е пред криза за лечението на COVID пациенти.

Пловдив-област вече е част от червената COVID-зона със 190 заразени на 100 хиляди. От днес до 12 ноември барове и кафенета в Пловдивска област ще затварят в 23,30 ч., непълнолетни без придружител не могат да влизат в моловете.  

В област Кърджали ограничават работното време на всички заведения до 24,00 часа до 13 ноември. 

В община Разлог се затварят до второ нареждане откритите пазари за промишлени стоки и селскостопанска продукция.

В Берковица затварят пенсионерските клубове и читалищата. Ще бъдат редовно дезинфекцирани банкомати, вендинг машини, отделения за банкноти в банковите офиси. След 22,00 часа деца до 18 години могат да излизат само с придружител.

Данните за България:

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 2760 души, заразени с коронавирус. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста, показва Единният информационен портал.

През последните 24 часа са се излекували 216 души, а 36 души са починали, с което общият брой на жертвите на вируса у нас нарасна до 1197 души.

Хоспитализирани са 2316 пациенти, от които 162 са в интензивни отделения. 25 105 са активните случаи на коронавирус у нас.

Най-много новозаразени са регистрирани в София-град – 1075, следвани от Пловдив с 206 нови инфектирани и Благоевград, където за последното денонощие са установени 160 заболели.

По света:

ООН и Световната банка настояват училищата да продължат да работят въпреки рисковете от разпространение на коронавируса. В съвместен доклад двете организации посочиха отрицателното въздействие на пролетния локдаун върху сферата на образованието, особено в бедните страни. Това се дължи на недостатъчните възможности за дистанционно обучение на учениците.

В Германия за първи път са регистрирани повече от 16 000 случая на инфекция с коронавирус за денонощие. Според Института „Роберт Кох" в страната са установени 16 774 нови случая, което е най-високата цифра от началото на пандемията.

Германия налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремителното покачване на броя на заразените от COVID-19. Две седмици след началото на карантината ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат. Това се споразумяха днес в телефонна конференция премиерите на германските провинции и канцлерът Ангела Меркел.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студиа също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени. Отворени остават и училищата и детските градини.

Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

Във Франция президентът Еманюел Макрон обяви нова, още по-сериозна карантина, влизаща в сила от тази нощ. Новите мерки ще важат за цялата територия на страната за минимум четири седмици.

Французите ще могат да напускат домовете си само за да отидат на работа, по здравословни или други уважителни причини, които са изрично изброени. Всяко излизане ще се удостоверява със сертификат. Забраняват се пътуванията между отделните региони на страната. Училищата и някои „несъществени“ бизнеси ще останат отворени. Списъкът на тези бизнеси ще бъде съобщен от правителството.

Американският авиоконцерн Boeing ще уволни 30 000 служители до края на 2021 г. поради икономическите последици от пандемията. Съкращенията ще засегнат около 19% от щатния състав на компанията, в която сега работят около 160 000 души.

В Португалия влезе в сила мярката за носене на маски на улицата. Тя не се прилага само за деца под 10 години. За нарушение гражданите ще заплащат глоби в размер от 100 до 500 евро.

Пет региона на Испания, включително столицата Мадрид, ще затворят границите си за няколко дни - от 30 октомври до 2 ноември. Това е свързано с традицията на испанците да посещават роднини и заедно да посещават гробовете на починалите в Деня на вси светии - 1 ноември. Всяка година през този период около 6 милиона жители на Испания пътуват до роднините си в други региони.

Индия премина прага от 8 милиона заразени от началото на пандемията. През последните 24 часа са регистрирани 49 881 нови случая на заразяване. Страната е на второ място по брой на SARS-CoV-2 инфекции след САЩ, където има повече от 9,1 милиона случая. В същото време в Индия има относително ниска смъртност: около 120 хиляди смъртни случая.

В Чехия за едно денонощие бяха идентифицирани 12 977 нови случая на инфекция, 128 души са починали. Общо от началото на епидемията в страната са регистрирани 297 013 инфекции, 119 373 души са се възстановили, 2675 заразени са починали.

В Украйна през последното денонощие са регистрирани 7342 нови случаи на инфекция, излекувани са 2990 души, 113 пациенти са починали. Общият брой на случаите на инфекция в Украйна от началото на епидемията е 370 417 души, 6868 са починали, 151 632 са излекувани.

В Полша увеличението на случаите на инфекция за едно денонощие достигна нов максимум - 18 820. Излекувани са 4267 души, 234 пациенти са починали. Броят на смъртните случаи на COVID-19 за денонощие също достигна пик. Общо от началото на епидемията в Полша са регистрирани 299 049 случая на инфекция, 4849 са починали, 123 504 са се възстановили.

В Беларус през последното денонощие са регистрирани 984 нови случаи на инфекция. Общият брой на заразените от началото на епидемията е 96 529 души, 973 пациенти са починали. Излекувани и изписани са 85 332 пациенти.

В Русия през последното денонощие са регистрирани 17 717 нови случая на инфекция с коронавирус. Това е нов максимум на денонощния прираст. Общият брой на заразените в Руската федерация достигна 1 581 693 души. 366 са починалите за денонощието, което също е максимален показател. Общо 27 301 души са починали от началото на епидемията в страната от последиците от болестта.

Швейцария и Австрия се присъединиха към страните, в които отново беше регистрирано рекордно увеличение на случаите на инфекция. В Швейцария през последното денонощие са регистрирани 9386 нови случаи, а в Австрия - 1074.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: