Селото в Италия, което ще ви плати, за да живеете и работите там

Селото в Италия, което ще ви плати, за да живеете и работите там Снимка: ilcentro.it

Санто Стефано ди Сезанио е живописно село в Южна Италия, в региона Абруцо. В момента селото има 115 жители, 41 от които са на възраст над 65 години. Само 13 души, живеещи в селото, са на възраст под 20 години. Това е и причината общината да обяви амбициозен проект, чрез който се надява да привлече нови, по-млади жители, като им предложи безвъзмездно средства на обща стойност до 44 000 евро (52 022 долара), съобщава CNBC.

Инициативата за привличане на нови жители е разработена от местния съвет, който смята, че трябва да се направи нещо, за да се осигури „устойчиво и трайно развитие на територията“. Средствата, които предлага съветът, са максимум 8000 евро годишно в продължение на три години, изплащани ежемесечно. Освен това, за да започнат новите жители собствен бизнес, те ще бъдат подпомогнати с безвъзмездни средства на стойност максимум 20 000 евро. На желаещите да живеят и работят в Санто Стефано ще бъде предоставен и имот, за който ще заплащат минимален наем.

Кандидатите трябва да са на възраст между 24 и 40 години, се казва още в съобщението на местния съвет. Могат да кандидатстват граждани на ЕС или граждани на държави извън съюза с разрешение за дългосрочно пребиваване, издадено за неопределен период. Италиански граждани също могат да кандидатстват, но при условие че се местят от място с не по-малко от 2000 души.

Кандидатите трябва да преместят местожителството си в Санто Стефано за минимум пет години и да открият бизнес в селото. Бизнесът трябва да бъде в области, определени от местния съвет като приоритетни - туристически гид, персонал за информационния офис, чистач, техник за обща поддръжка, аптекар или търговец на местна храна.

Идеята не е прецедент за Италия. През 2017 г. градчето Кандела също предложи до 2000 евро на всеки, който пожелае да се премести да живее в него, с надежда градът да бъде съживен.  

Пандемията и тенденцията за ръст на дистанционната заетост дават надежда на местните хора, че схемата за привличане на нови жители може да заработи по нов начин.
„Имаме чувство за граждански дълг, което ни задължава да направим нещо", казва кметът Фабио Сантавиче за CNN. „Не става въпрос за продажба на нищо, за разлика от схемите, в които се предлагат къщи от 1 евро. Ние просто искаме да започнем дейност, която ще позволи на селото да продължи да живее", добавя той.

Около 1500 души са кандидатствали от стартирането на схемата на 15 октомври. Заявления могат да се подават до 15 ноември 2020 г., но съветът ще одобри само 10 човека или 5 двойки. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: