По 2 лв. на декар са компенсациите за пострадалите от сушата области

По 2 лв. на декар са компенсациите за пострадалите от сушата области

Предстои да се изготвят указания за предоставяне на помощта.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс в размер на 13,4 млн. лева по схемата de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г., съобщават от пресцентъра на земеделското министерство. Компенсациите са предназначени за стопаните от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол.

Ще бъдат подпомогнати земеделските производители, които са отчели спад от над 30% при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури. Размерът на подпомагането ще се определя въз основа на информацията за установените в заявленията им площи по СЕПП, съобразно проекта на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2020 и/или резултатите от извършени проверки на място.

Финансовата подкрепа, която стопаните ще получат, е изчислена при единична ставка в размер на 20 лева за хектар  за всички култури, или по 2 лева на декар.

Общият размер на помощта по схемата de minimis, която един земеделски стопанин може да получи, е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години, припомнят от МЗХГ.

Предстои да се изготвят указания за предоставяне на помощта.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: